Jeugd Eerbeek moet eigen hangplekken bekostigen

EERBEEK – De jeugd van Eerbeek ziet op tegen de enorme klus die de gemeente Brummen bij hen neerlegt. Voor de aanleg van nieuwe hangplekken en een Cruyff Court verwacht de gemeente dat de jongeren zelf het geld bijeen brengen. ‘Niet realistisch’, vinden zij zelf.

De overlast van hangjongeren in Eerbeek begint inmiddels legendarische vormen aan te nemen. Tenminste, als we de verhalen in het dorp en de uitzending van TROS Regelrecht mogen geloven. Al deze geruchten zijn echter erg opgeblazen, zo liet de jeugd zien in een documentaire die werd gemaakt als reactie op deze televisie-uitzending in 2010. Ook de gemeente vindt dat de jeugd zich best kan gedragen, mits er genoeg plekken zijn waar zij elkaar kunnen ontmoeten.
Tot zover geen enkel punt. De jongeren en gemeente zijn al een poosje met elkaar in gesprek en hebben een aantal plekken gevonden waar mogelijk nieuwe hangplekken en een Cruyff Court gerealiseerd kunnen worden. De jeugd hoeft echt niet perse op de Bernstein te hangen, maar wil gewoon een fijne ontmoetingsplek.
Waar het moeilijker wordt, is bij de realisatie. De gemeente Brummen is van harte bereid mee te werken, maar heeft geen geld. “Het is de bedoeling dat de jeugd zelf sponsors gaat werven en subsidies aan gaat vragen”, aldus wethouder Frans Bruning. De gemeente draagt zelf niet bij op het financiële vlak, maar wil ondersteuning bieden bij de bestemmingsplanprocedures en contact met de buurt op de eventuele nieuwe locaties.

En dat is waar de jeugd afhaakt en echt niet uit onwil. “Begrijp ons niet verkeerd, wij willen ons zeker inzetten om geld op te halen, maar ons verantwoordelijk maken voor het complete bedrag, is afschuiven van verantwoordelijkheid”, laat de groep via Stichting Welzijn Brummen weten. “Hoe realistisch is het van de gemeente om een groep hangjongeren de taak te geven een bedrag van tienduizenden euro’s op te halen?” De jongeren zien het somber in en zijn bang dat de noodzaak tot een fijne hangplek weg is, omdat de overlast minder is. “Moet het eerst weer escaleren voordat we serieus genomen worden?”, vragen ze zich af. “Na een traject van anderhalf jaar, waarin we gesprekken voerden met de gemeente, bewoners, Rotary, andere jongeren, politie, dorpsraad, politieke partijen, gemeentelijk college en SWB, zakt ons de moed in de schoenen als we in de krant moeten lezen dat we volledig verantwoordelijk worden gemaakt voor de kosten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.