MKB voorzitter Biesheuvel op werkbezoek bij Jumbo Eerbeek

EERBEEK – Onlangs werd aan Jumbo ondernemer Casper Heine in Eerbeek het eerste Nederlandse Supermarkt Duurzaamheids Certificaat uitgereikt. Dit gebeurde op een feestelijke bijeenkomst te Nijkerk en daar deed de voorzitter van MKB Nederland, Hans Biesheuvel, de belofte aan de gedreven kruidenier, dat hij een werkbezoek zou brengen aan diens vooruitstrevende supermarkt.

Vorige week woensdag was het zover. Biesheuvel bezocht samen met de directeur van het Nederlands Vakcentrum Levensmiddelen de winkel van familie Heine in Eerbeek.

Op 12 september vinden er weer Tweede Kamerverkiezingen plaats en ook ondernemend Nederland is natuurlijk benieuwd welke coalitie het dit keer gaat worden. Casper Heine had daarom al een aantal vragen voorbereid voor het bezoek van Hans Biesheuvel. De voorzitter van het Nederlandse bedrijfsleven hoorde die met plezier aan. "Wij zijn gewoon een ondernemend land en als voorzitter van het MKB verdeel ik mijn tijd voortdurend tussen het bezoeken van ondernemers en politiek Den Haag”, vertelt hij. “Het is continu de uitdaging om de concrete behoefte van ondernemingen te vertalen naar de politiek en omgekeerd. Daarbij is het zaak om de besluitvorming bij de overheid op een goede wijze te beïnvloeden. Het is natuurlijk verbazingwekkend dat we al jarenlang meer geld uit blijven geven dan dat er binnenkomt. Dat houdt geen huishouden en geen bedrijf vol. Ik hoor meer en meer dat Nederland eigenlijk geleid zou moeten worden als een bedrijf. De media doen ons geloven dat we met z’n allen bezuinigen, maar dat is geenszins het geval, we geven gewoon al jarenlang wat minder snel meer geld uit."
Heine: "We praten altijd over lastenverzwaring maar nooit over kostenbeheersing" en op de vraag van de Eerbeekse ondernemer of het niet tijd wordt om eens een ondernemende politieke partij op te richten, kon Biesheuvel een glimlach niet onderdrukken. "Dat idee wordt wel vaker geopperd, maar laten we wel zijn, politiek is totaal wat anders dan het bedrijfsleven, maar; – eens – er moet wel een kentering komen in het uitgave patroon."

Na een uitgebreide rondeleiding door de Jumbo supermarkt, waar aspecten als energiebesparing door dagafdekking, het tegengaan van zwerfvuil door het innemen van lege blikjes en petflesjes en stimulerend personeelsbeleid aan de orde kwamen, werden ook onderwerpen als arbeidstijden- en winkeltijdenwet besproken. Beide zijn niet meer van deze tijd, was de stelling van Heine. "Jongeren tot 15 jaar mogen wettelijk niet later dan 19.00 uur werken, terwijl winkels in de regel tot 20.00 uur open zijn. Het zou het zoveel makkelijker als deze werktijden worden aangepast. Ook de winkeltijden kwamen ter sprake. Heine en Biesheuvel waren het er al snel over eens dat bijvoorbeeld vraagstukken als koopzondagen gewoon bij de ondernemer neergelegd moeten worden. Laat marktgebieden zelf reguleren wat de openingstijden zijn, daar waar het kan zal men het doen en daar waar het niet past laat men het. Op internet kun je 24 uur per dag, zeven dagen in de week shoppen.
Tenslotte werd de steeds beperktere rol van de zelfstandige ondernemer besproken. Veel ondernemers zouden dolgraag regionale- of streekproducten afnemen, naar worden vaak gehinderd door een streng inkoopbeleid. Heine: "Het is toch zonde dat Nederlandse groenten op de veiling worden doorgedraaid, omdat buitenlandse producten twee cent goedkoper zijn. Centrale inkoop is prima, een Nederland als onderdeel van één Europa, prima, maar als het ten koste gaat van onze eigen Nederlandse economie, moeten we ons flink achter de oren krabben. Een beetje trots op onze eigen ondernemingen mag toch gerust?!"

Foto:
Casper Heine leidt MKB-voorzitter Hans Biesheuvel rond in zijn Jumbo-supermarkt – foto: Linda Peppelman

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.