Sloop van jongerencentrum De Hulsbosch in Klarenbeek

KLARENBEEK – Met lede ogen zullen veel Klarenbekers de laatste tijd hebben gezien dat hun voormalige jongerencentrum De Hulsbosch aan de Kopermolenweg beetje bij beetje wordt gesloopt. Het dak is er al af en spoedig volgt de rest. De Hulsbosch, dat tot voor kort een bloeiend jongerencentrum was, met veel activiteiten voor de jeugd uit Klarenbeek, is definitief verleden tijd.

Een sloopbedrijf is begonnen met de afbraak van het gebouw. Een plakkaat dat door jongeren op de voorgevel is aangebracht spreekt boekdelen. Het betekent zoveel als JCH (Jongeren Centrum Hulsbosch) geboren in 1950 en overleden in 2011. De toegangsweg, een fraaie laan met populieren, is bijna dichtgegroeid met brandnetels. Om het voormalige centrum groeit welig het gras en onkruid. En nu dan de afbraak. Binnenkort herinnert niks meer aan De Hulsbosch, waar zoveel jonge Klarenbekers fijne herinneringen aan hebben.

In 1950 werd De Hulsbosch, dat voorheen een boerderij was, in gebruik genomen door de katholieke jongerenverenigingen van Klarenbeek. Met man en macht werd er Klarenbekers aan gewerkt. Duizenden uren zijn er in de loop van de jaren ingestoken om het centrum beetje bij beetje uit te breiden. Alle materiaal gekregen of zelf betaald.
De jeugd kon zich er prima vermaken. De muziekgroepen konden zich op deze plek, midden in het weiland, heerlijk uitleven. Vele jaren werd er Vriemelpop en andere muziekevenementen gehouden. Het centrum had een prima financieel beleid doordat alles met vrijwilligers werd gedaan. Waar elders jongerenverenigingen ter ziele gaan, floreren de clubs in Klarenbeek.
Helaas er kwam een kink in de kabel. Het gebouw was op basis van erfpacht neergezet en de contracttermijn verliep van de huur van de grond. Eigenaar J.R. Krepel wilde de termijn niet verlengen. De stichting De Hulsbosch moest het gebouw helaas definitief in 2011 verlaten.
De gemeente Voorst was tijdig op de hoogste gesteld van het gedwongen vertrek, maar nam geen serieuze maatregelen. Het bestuur ondernam stappen om op enkele plaatsen in Klarenbeek een nieuw jongerencentrum te stichten, maar door bezwaren van de overheid en buren kwam er geen goede oplossing. Noodgedwongen huizen de jongerenverenigingen nu even in de accommodatie van de SC Klarenbeek, maar men wil snel een nieuwe Hulsbosch waar de jongerenclubs hun activiteiten door kunnen zetten.

Bij de foto:
De tekst op de voorgevel van De Hulsbosch spreekt boekdelen – foto Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.