Home / Bronckhorst / Bronckhorst komt weer goedkoop uit voor ondernemers

Bronckhorst komt weer goedkoop uit voor ondernemers

BRONCKHORST – Uit de jaarlijkse Monitor Lokale Lasten komt de gemeente Bronckhorst op het gebied van gemeentelijke lasten ook in 2012 weer als één van de goedkoopste gemeenten van Centraal Gelderland en de Vallei naar voren. De monitor is opgesteld op verzoek van VNO-NCW en MKB.

“Vanaf 2009 is dit al het geval en we zijn er trots op dat dit in 2012 ook weer zo is”, zegt wethouder Dorien Mulderije van economische zaken. In de Monitor zijn de ontwikkelingen van de tarieven voor onroerende zaakbelasting (OZB), rioolrecht, toeristenbelasting en bouwleges onderzocht. Dit is gedaan met verschillende voorbeeldbedrijven als uitgangspunt, variërend van sector en grootte. Bijvoorbeeld supermarkt, winkel, klein/middelgroot/groot kantoor en bouwbedrijf. In totaal 37 gemeenten in Centraal Gelderland en de Gelderse Vallei regio (o.a. Barneveld, Wageningen, Veenendaal) namen deel aan het onderzoek. Enkele cijfers: qua OZB-percentages (0,1762%), tariefdifferentiaties (190%), klein kantoor (1.141 euro), café (1.537 euro) en kleine industriële onderneming (3.645 euro) is Bronckhorst het goedkoopst. Qua kleine zelfstandige/kleine winkel scoren we na de gemeente Rozendaal met 690 euro een tweede plek.

De lage lokale lasten in Bronckhorst zijn gunstig voor het bedrijfsleven. Dat er lokale lasten betaald moeten worden staat voor VNO-NCW niet ter discussie. Wel is het zo, volgens VNO-NCW, dat de lokale lasten voor een bedrijf flink in de papieren kunnen lopen. Daarbij is het vreemd dat er soms grote verschillen in lasten tussen gemeenten en regio’s zijn. Van een gemeente mag, volgens VNO-NCW, worden verwacht dat zij belastingen zo effectief en efficiënt mogelijk besteedt. Mulderije: “En in Bronckhorst is dit volgens de onderzoekers het geval!”
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.