Zaterdag in Loenen: het Nationaal Kampioenschap Gatgraven

LOENEN – Na ongeveer twintig jaar is het Nationaal Kampioenschap Gatgraven weer terug in Loenen. De animo, na de oproep in de krant om weer mee te doen, is boven verwachting. De organiserende commissie, bestaande uit leden van Lomive, zijn blij met de inschrijving van maar liefst tien teams die zaterdag 18 augustus gaan strijden voor de eer en prijzen.

Het evenement gaat plaatsvinden op het weiland (Kostersweitje) naast Verenigingsgebouw De Brink. De schoppen staan hier ’s middags om 14.00 uur klaar voor een middag met spanning en vertier.
In het verleden streden de deelnemers apart voor de prijzen, maar nu worden teams gevormd van sterke mannen die van aanpakken weten. Een half uur krijgen de teams de tijd om een fors gat te graven in de Loenense bodem. Om beurten mogen de mannen van het team de schop hanteren om het gat, waarin een mal van 90 bij 90 centimeter past, te graven. Een jury gaat dit secuur meten. Wie te krap graaft heeft pech. Deze middag is Henk Slief in functie als opper-schoppenslijper. Hij volgt hiermee Peter van Beek op, die hier in het verleden druk mee was. De teams kunnen met het gatgraven dubbele punten scoren.

Er wordt niet alleen gegraven. De commissie heeft nog meer in petto voor de sterke Loenense mannen. Om een leuke invulling van deze middag te krijgen heeft de commissie nog een paar opdrachten voor de mannen bedacht. Als na het gatgraven de dorst is gelest, gaan de complete teams een zware truck van ruim 8.000 kg een kleine afstand verplaatsen. De truck staat op het plein voor De Brink. De mannen dienen de truck zo snel mogelijk te verplaatsen van start naar finish.
De sportieve middag wordt afgesloten met een serie touwtrekwedstrijden. De teams die als nummer 1,2 3 en 4 eindigen gaan het tegen elkaar opnemen. He totaal aantal punten bepaalt wie kampioen 2012 wordt.

De prijsuitreiking is rond 18.00 uur in de Brink waar ook vrolijke muziek voor een gezellige sfeer zorgt. Er zijn mooie prijzen te winnen. Behalve de eer van kampioensteam krijgt het team met de meeste punten een gezellige barbecuefeestje aangeboden, de tweede prijs is een Spar-waardebon van 150 euro en de derde prijs vijf kratjes bier.
Dankzij de medewerking van de Spritshz, Dorpsraad en De Brink kon dit evenement worden opgezet. Voor de jeugd is er een springkussen en bij mooi weer een buikschuifbaan.
Als het gatgraafevenement een succes wordt wil men er een jaarlijkse traditie van maken.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.