Man uit Beekbergen aangehouden in verband met Woningoverval Voorthuizen

BEEKBERGEN / VOORTHUIZEN – De politie heeft voor de woningoverval in Voorthuizen een verdachte aangehouden. Het gaat om een 25-jarige man uit Beekbergen. De man meldde zichzelf donderdagavond bij de politie. Bij de overval werden woensdag de bewoners ernstig mishandeld.

Bij de woningoverval woensdag raakten de bewoners, een 33-jarige vrouw en een 34-jarige man gewond. Omstreeks 22.00 uur zou er een vrouw aan de deur zijn gekomen. Deze vrouw is binnengelaten, waarna drie mannen de woning binnendrongen met geweld. Hierbij werd de bewoners gevraagd naar geld. De bewoners kregen te maken met excessief geweld door de overvallers waarbij flink werd geslagen en de 34-jarige man meerdere malen in het been werd geschoten. Ook zijn de bewoners op enig moment met bakstenen geslagen. Hierna zijn de overvallers gevlucht.
Toen agenten na de melding van de overval aan kwamen rijden, troffen zij op de Zevenbergjesweg, op een paar honderd meter van de woning, een zwaargewonde man aan. Dit bleek een 27-jarige Edenaar te zijn. Uit onderzoek bleek dat hij hoogstwaarschijnlijk één van de overvallers was. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. De Edenaar is niet door schoten uit een vuurwapen om het leven gekomen, zo blijkt uit sectie die op het lichaam van de man is verricht. Hoe de man wel om het leven is gekomen kan de politie op dit moment vanwege onderzoeksbelangen niet prijsgeven.

Omdat er een zwaar gewonde persoon werd aangetroffen na de overval en het beeld bestond dat hij mogelijk door schoten om het leven was gekomen, zijn ook de bewoners aangemerkt als verdachten. De gewonde bewoners zijn in het ziekenhuis onder bewaking gesteld. Zij hebben niet in een politiecel gezeten. Zodra duidelijk werd dat de Edenaar niet door schoten om het leven is gekomen, is de bewaking direct opgeheven. De betreffende bewoners worden nog wel als verdachte (met bijzondere status) beschouwd, omdat er iemand om het leven is gekomen, maar vooral als slachtoffers van een zeer gewelddadige overval. De “Aanwijzing handelwijze bij beroep op noodweer” wordt daarbij nageleefd. Voor de betrokkenen zelf kan het van belang zijn om als verdachten te worden aangemerkt omdat dit hun positie met de daarbij behorende rechten markeert. Alleen als verdachte heeft iemand het recht om te zwijgen en recht op bijstand van een advocaat. Of en op welke manier de bewoners zich hebben verdedigd tegen het excessieve geweld is op dit moment nog in onderzoek.

Volgens de bewoners zouden zij vanaf een terras in Otterlo, het Smulhuis, gevolgd zijn naar hun woning in Voorthuizen. De politie is daarom op zoek naar getuigen die hier mogelijk meer over kunnen vertellen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.