Parcoursen Posbankloop nagemeten

VELP – Specialisten van de Atletiekunie hebben op zondagochtend 5 augustus in alle vroegte de 6 en 15 kilometer lange parcoursen van de ATAG Posbankloop opnieuw gemeten. Tevens werd het nieuwe parcours, dat vanaf volgend jaar gebruikt gaat worden, vastgelegd.

Gecertificeerde parcoursen moeten volgens de regels van de Atletiekunie iedere vijf jaar opnieuw worden gemeten. Nameten is vereist, omdat het parcours in de tussenliggende jaren door allerlei oorzaken, zoals reconstructies en herbestratingen, langer of korter kan zijn geworden.
Manager Parcours Bart van Mourik van de ATAG Posbankloop: “Elke zichzelf respecterende organisator van een hardloopwedstrijd wil dat de lengtes van de parcoursen zo nauwkeurig mogelijk zijn. Dat geldt ook voor ons als organisatie van de Posbankloop. Het reglement van de Atletiekunie staat een afwijking toe van maximaal 0,1 procent. Dat betekent dat bij een wedstrijd over 15 kilometer de afwijking niet meer mag zijn dan 15 meter mag zijn. Na de nieuwe meting durf ik te zeggen dat het parcours van de Posbankloop nog geen 1,5 meter afwijkt.”
Bart van Mourik: “De ijkbasis van de ATAG Posbankloop ligt op de Rozendaalselaan in Velp en is 300 meter lang. De man die het parcours meet, heeft een precisieteller op de vooras van zijn fiets. Hij ijkt de teller aan de hand van de ijkbasis. Deze manier van meten is nog een stuk nauwkeuriger dan met GPS. De meting begint op de finishlijn, waarna het parcours van achter naar voren wordt gereden en gemeten. Zo nodig wordt met de startlijn geschoven. Onderweg wordt elk kilometerpunt gemarkeerd.”

Ook het nieuwe parcours werd gemeten. Vanaf 2013 is de start van de Posbankloop op de Hoofdstraat. De deelnemers kunnen dan in een lange rechte lijn naar Rheden. Nu worden de eerste kilometers al slingerend afgelegd door straten in Velp-Noord. Bart van Mourik: “De nieuwe startlocatie ligt vlak bij de finish en dat biedt ons als organisatie logistieke voordelen. Het voordeel voor de deelnemers is dat ze vanaf de start over een brede weg lopen. We denken dat het parcours daardoor ook iets sneller wordt.”

De ATAG Posbankloop vindt plaats op 30 september. De inschrijving is reeds geopend via www.posbankloop.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.