Natuurgids worden bij IVN

REGIO – In januari 2013 starten de IVN afdelingen Oost-Veluwezoom en Eerbeek een nieuwe cursus voor natuurgids. De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf jaar en bestaat uit circa 30 lesavonden op de dinsdagavond en 25 excursies op zaterdagochtend.

Drie jaar geleden volgde Gerrit Lammers uit Rheden deze cursus en tegenwoordig is hij actief als natuurgids en in de werkgroep communicatie van IVN Oost-Veluwezoom. Enthousiast vertelt hij: “Ik ben een natuurmens en zeer geïnteresseerd in hoe in de natuur de dingen met elkaar samenhangen. In ‘mijn achtertuin’, zoals ik de omgeving van de Posbank noem, zie je heel duidelijk de samenhang in de effecten van zon, wind, regen en begrazing op de omgeving. Ik vind het leuk om andere mensen dat te laten zien en daarover te vertellen. Daarom spreekt de educatieve insteek van het IVN mij zo aan.”
Met plezier haalt Gerrit Lammers herinneringen op: “Het leukste aan de cursus vond ik om te zien hoe de verschillende cursisten het gidsen allemaal op hun eigen manier invulden. Sommigen zijn in staat aan de hand van iets heel kleins, zoals een mestkever, een heel verhaal te houden. Het leukste is als je al je zintuigen kunt gebruiken en bijvoorbeeld ook dingen kunt laten ruiken en proeven, zoals de geur van een Douglas-bos of de scherpe smaak van waterpeper.” Nuttig vindt Gerrit dat de cursisten worden getraind in de omgang met publiek. “De deelnemers aan excursies zijn vaak oprecht geïnteresseerd in wat je laat zien en wat je vertelt. En je merkt al snel dat je niet bang hoeft te zijn dat je minder weet dan de deelnemers, want bij het IVN wordt elke excursie altijd goed voorbereid. Dus je weet wat je onderweg tegenkomt en wat je waar kunt vertellen.”

Iedereen met interesse in de natuur kan de cursus gaan doen, een speciale vooropleiding is niet vereist. “Voor mij was de cursus niet zo moeilijk, maar dat komt omdat ik al een redelijke basiskennis van de natuur had. Het is een hele leuke cursus, maar wel eentje die best wat van je vraagt. Je moet het leuk vinden en bereid zijn er flink tijd in te stoppen. Het is altijd handig als je makkelijk informatie tot je neemt en over enige computervaardigheden beschikt.”
Naast het gidsen is Gerrit Lammers nu actief in een aantal werkgroepen. Hij moet zich wat beperken, want hij vindt meer dingen leuk dan hij tijd heeft. “Vorig jaar heb ik meegeholpen aan het uitgeven van een wandelgids door onze IVN-afdeling. In mijn dagelijkse werk ben ik vooral bezig met hoe je digitale media kunt inzetten voor communicatie-doeleinden. Die kennis probeer ik nu ook te gebruiken voor IVN Oost-Veluwezoom. Met een groepje leden onderzoeken we nu nieuwe digitale mogelijkheden om mensen kennis te laten maken met de natuur, zoals met GPS, QR-codes en een wandel-app voor smartphones. De hele wereld is sterk aan het digitaliseren, we proberen de mogelijkheden te ontdekken van de ‘digitale’ IVN-gids.”

Gedurende de opleiding verwerven de cursisten een brede basiskennis van natuur, milieu, ontstaan van het landschap en cultuurhistorie. Daarnaast trainen zij vaardigheden als het leiden van een excursie en de omgang met publiek. De cursus is toegespitst op het werkgebied van beide afdelingen, dat ligt in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Brummen. De avonden worden deels in Rheden en deels in Hall gehouden. Als de cursus is afgerond, verwacht het IVN wel dat de deelnemers als vrijwilliger actief blijven in een of beide afdelingen. Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren en begeleiden van wandelingen, of in één van de vele werkgroepen. De inschrijving voor deze cursus staat open. De kosten bedragen 250 euro, inclusief het lidmaatschap van een afdeling voor 2013. Voor meer informatie of aanmelding kun je bellen met 055-5053684 of mailen met mcbruggink@hetnet.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.