Koeien terug in de uiterwaarden bij Rheden

RHEDEN – Nieuwe rasters zijn geplaatst om de uiterwaarden bij de IJssel naast de A348 bij Rheden. Op een bord van Natuurmonumenten staat dat boeren deze weide weer op een ecologische manier laten begrazen. Zo ontstaat er weer een kruidenrijke vegetatie.

Een verontruste wandelaar uit Rheden schrok van het bord, waarop ook duidelijk staat dat wandelaars het weiland in de toekomst niet meer mogen gebruiken om bij de IJssel te komen om de weidevogels niet te verstoren. Volgens de Rhedenaar werd de wei tot voor kort door veel wandelaars, vissers en hondeneigenaars gebruikt om even naar de rivier te wandelen.
Volgens boswachter Jan Potkamp van Natuurmonumenten, is die doorsteek naar de IJssel eigenlijk nooit de bedoeling geweest. Eerder stonden er al koeien in de uiterwaarden bij de IJssel, maar de omheining van de weide werd een aantal keer vernield. Daardoor haalde de boer zijn koeien weg en ontstond er een ‘vrije’ doorgang naar de IJssel.
Eerder pachtten de boeren het land van Rijkswaterstaat. Het beheer van het land is overgenomen door Natuurmonumenten. “Rijkswaterstaat stemde daarmee in, als ervoor werd gezorgd dat er geen bomen kwamen, zodat het water van de IJssel ook bij hoog water door zou kunnen blijven stromen”, aldus Potkamp. Natuurmonumenten is daarna om tafel gaan zitten met de boer om te bespreken hoe het stuk grond zou worden ingericht. Potkamp: “De boer wilde daar het liefst zijn koeien weer laten grazen. Door een ecologisch beheer van de grond, zonder het gebruik van kunstmest, kunnen er weer kruidenrijke graslanden ontstaan.”
Om te zorgen dat de wei niet weer als doorsteek naar de IJssel wordt gebruikt, is er een bord geplaatst. “We geven graag tekst en uitleg, zodat mensen weten waarom er nieuwe hekken worden geplaatst.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.