Home / Loenen / Knuffelkalfje krijgt veel aandacht op oogstfeest

Knuffelkalfje krijgt veel aandacht op oogstfeest

LOENEN – Natuurmonumenten wil met het Oogstfeest op de zorgboerderij De Groote Modderkolk laten zien hoe het graan wordt geoogst en gedorst. Daarom was het publiek dit weekend welkom op de Loenense Enk en de Groote Modderkolk in Loenen.

Het graan op de Loenense Enk was zaterdag al gemaaid, omdat voor zondag minder goed oogstweer werd voorspeld. Op het terrein van de Groote Modderkolk aan de Vrijenbergweg was het zondag een gezellig feestje voor jong en oud. De jeugd kon zich bezig houden met ezeltje rijden, dieren bekijken, brood bakken op een kampvuur (foto) en nog veel meer. Jonge kinderen mocht een jong brandrood kalfje aaien. Het knuffeldier vond het allemaal prachtig. Vaak werd dit tafereel op de foto gezet.

Het opschrift ‘graan voor brood, maar ook voor bier’ op de oude dorsmolen in het weiland van de Groote Modderkolk geeft duidelijk aan dat de harde werkers graag hun dorst willen lessen met het gerstenat. De werkende mannen, lid van de Dörsclub Lieren, kregen veel bekijks bij hun werkzaamheden. Aangedreven door een oude tractor van zo’n tachtig jaar oud ging het gemaaide graan door de machine. Achter de machine rolde het stro er uit en gingen de graankorrels in de zakken.
Op het achterveld van de boerderij, waar de mannen van de dorsclub regelmatig aan het dorsen waren, was nog meer gebrom en geronk te horen. Gerrit Hissink had een aantal verzamelaars uitgenodigd om met stationaire motoren naar Loenen te komen. Enkele motoren waren in werking om graan te malen of de was te doen. De eerste wasmachine klotste lekker, aangedreven door een drijfriem.

In de boomgaard liet een aantal kunstenaars hun hobby zien. Beeldhouwers lieten zich niet van de wijs brengen een hakten ijverig door met beitel en hamer. Bijen horen bij de natuur. Daarom stond in de boomgaard ook een stand van een imker, die aan de jeugd vertelde over het boeiende leven van de bijen. Machines, waarmee het graan vroeger en nu werd en wordt geoogst, boeiden vooral de jongens. Een jonge bezoeker liet zich de kans niet ontgaan om even in een grote combine te klimmen.

Natuurmonumenten is bijzonder tevreden over de publieke belangstelling. De nieuwe beheerder van Natuurmonumenten Oost-Veluwe, Hans van Dijk, die per 1 oktober Harold van den Akker gaat opvolgen, kwam met zijn echtgenote ook een kijkje nemen op het oogstfeest. Van Dijk heeft er zin in: “We hebben hier 2000 hectare in beheer. Nogal versnipperd. Maar wel met vele mogelijkheden. Een nieuwe uitdaging voor mij. Hier op de Groote Modderkolk worden leuke activiteiten gehouden die we wellicht in de toekomst nog verder gaan uitbouwen. Dit oogstfeest is ook leuk opgezet. Veel mensen komen er op af”

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.