Met Pa valt niet te Feesten, de geschiedenis van een eenzame jongen

VELP – We kennen hem allemaal als de erudiete galeriehouder van Klas Vijf in Velp. Maar achter de persoon Guus Dijkhuizen schuilt een heel verleden, een jeugd die zeker niet probleemloos verliep. Zijn ervaringen heeft hij op schrift gesteld in het boek Met Pa valt niet te Feesten.

Dijkhuizen heeft het boek, hoewel autobiografisch, niet geschreven in de eerste persoon. De hoofdpersoon is Frans. Frans is geboren net voor de oorlog als zoon van een nationaal socialistische vader. Als kleine jongen woont Frans bij zijn grootmoeder, zijn broer en zusje ziet hij nooit. De situatie verandert als de oorlog uitbreekt en er voor de kinderen onderdak moet worden gezocht. Frans, zijn broer en zusje vinden onderdak bij ooms en tantes, in tehuizen en opvangplaatsen. Ondertussen krijgen zij maar weinig van de liefde die een kind nodig heeft. Frans’ jeugd is zwaar, heel zwaar.
Het verhaal van Dijkhuizen, hoe heftig ook, leest als een roman. De belevenissen van Frans grijpen aan. Zeker voor de wat jongere lezer is het onbegrijpelijk hoe de zaken er in de jaren veertig en vijftig aan toe gingen. En toch blijft het jochie staan. Dijkhuizen weet zijn jeugd op een aangrijpende manier te verwoorden, maar gebruikt een directe stijl van schrijven, waardoor er van overdreven sentiment geen sprake is. De lichte ironie die hij af en toe gebruikt, werkt hier en daar zelfs op de lachspieren. De lezer krijgt sympathie voor het jochie, dat in zijn jeugd amper een thuis en een gezin kent. De schrijfstijl moet je liggen, maar wie zich eenmaal verdiept in het verhaal, legt Met Pa valt niet te Feesten niet gauw weg. Het is prettig te weten wat er van Frans, oftewel Guus Dijkhuizen, is geworden. Dat hij is opgegroeid tot een markante man, die een prominente plaats inneemt in het Velpse culturele leven.

Met Pa valt niet te Feesten is uitgegeven door Nieuwe Druk onder ISBN 9789491409059. Het is voor 22,50 euro verkrijgbaar in de boekhandel en staat natuurlijk bij Jansen & de Feijter in de schappen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.