Restauratie wijzerplaten Dorpskerk Spankeren

SPANKEREN – Op woensdag 8 augustus start de restauratie van de vier wijzerplaten en de wijzerwerken van de kerk in Spankeren. Reden hiervoor is dat de verflaag is verouderd. De wijzerplaten van de kerktoren worden tijdelijk verwijderd en opgeknapt door een gespecialiseerd bedrijf. Een schildersbedrijf schildert de galmborden, de deur en het overige houtwerk gedurende de restauratie.
 
Het reguliere schilderwerk van de toren stond gepland voor 2016. Uit onderzoek van de monumentenwacht is gebleken dat  het schilderwerk van de toren erg verouderd is en het houtwerk van de galmborden in slechte staat verkeert. Hierdoor is het geplande onderhoud vervroegd naar 8 augustus 2012. De wijzerplaten worden enkele weken later teruggeplaatst. Na de restauratie zijn de wijzerplaten geschilderd, de wijzerwerken vervangen en de wijzers en cijfers voorzien van nieuw bladgoud.
De scheve tufstenen toren van de kerk in Spankeren dateert uit de twaalfde eeuw, zo rond 1100,  en behoort daarmee tot de oudste kerktorens van de Veluwe. Het monumentale kerkgebouw in Spankeren staat markant aan het Kerkplantsoen in het dorp. De toren is eigendom van de gemeente Rheden. Om de twee weken vindt er een eredienst plaats. Verder trouw- en rouwdiensten (5 tot 10 keer per jaar), het avondgebed en enkele concerten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.