Eerbeekse redt Syrische katten

EERBEEK – Irma van der Graaf uit Eerbeek haalde onlangs acht gehandicapte katten uit het oorlogsgebied in Syrië op; niet geheel zonder gevaar. “In de nacht werd er veel geschoten. Het was gevaarlijk en op zich eng. Maar de mensen daar stellen je erg gerust”, aldus de Eerbeekse.

Rawa’a, een vrouw uit Syrië, heeft een warm hart voor alle dieren, net als Irma. De twee kennen elkaar via een website. Rawa’a zocht een baasje voor Lucy, een poes zonder achterpoten. “Na een paar maanden zag ik die oproep nog online staan”, vertelt Irma. “Toen heb ik contact gezocht en de poes opgehaald.” Rawa’ a waagt haar eigen leven voor de poezen in Syrië. “Door de bommen heen loopt ze naar de dieren om ze eten te geven. Ook heeft ze vijftien katten in huis. In Syrië zijn ze verder helemaal niet gesteld op dieren. Ik moest iets doen. Inmiddels had ik voor acht katten een adoptieadres in Nederland gevonden”, vertelt Irma. En, die heeft ze onlangs opgehaald, natuurlijk na allerlei bloedtesten.
Om de katten in Syrië te helpen heeft Irma een stichting opgericht; Catconnect. “Het uiteindelijke doel is om in Syrië een asiel en kliniek op te zetten. Dat bestaat daar namelijk niet”. Om geld in te zamelen voor opleiding en betere apparatuur gaat Irma haar eigen webshop oprichten. Op de website zijn alleen maar kattenspullen te koop, zoals krappalen. “De totale winst gaat naar Stichting CatConnect. Ik wil dieren redden en om een goed begin te maken is steriliseren nodig. Dan kan het ook stoppen”.
Op haar avontuur naar Syrié heeft de Eerbeekse veel commentaar gehad. “Dat was niet altijd leuk. Ik kreeg verwijten dat de asielen hier al zo vol zitten en dat ik ziektes naar Nederland zou halen. Dat is niet waar”, zegt ze. “Alle katten die ik hierheen heb gehaald zijn getest en hebben allemaal een baasje gevonden. Dat de asielen hier vol zitten, is niet mijn schuld. Deze reacties zijn weer typisch Nederlands. Ze hebben een grote mond, maar ze doen zelf helemaal niets”, aldus Irma. Ook krijgt ze heel veel leuke reacties. Onlangs zelfs een bos bloemen uit Nijmegen met een lief aanmoedigend kaartje (foto). “En dat is leuk”, glimlacht ze. “Dierenliefde heeft voor mij geen grenzen. Door Lucy heb ik al veel kattenlevens kunnen redden en dat zal ik blijven doen”. – Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.