Goede aanvoer bij wolinname in Klarenbeek

KLARENBEEK – Een flink aantal schapenhouders uit de regio kwam donderdag naar het achterterrein bij De Welkoop in Klarenbeek om de geschoren wol af te leveren. Andy Ruizendaal uit Drachten kwam naar Klarenbeek om de wol in ontvangst te nemen. De prijs voor de aangevoerde schapenwol viel de schapenhouders wat tegen. De Friese Wolhandel vond het jammer dat de prijzen de laatste tijd flink gekelderd zijn.

Al jaren regelen Henk en Jopie Vos uit Halle de wolinname voor dit bedrijf. Voorheen deed de Nederlandse Wolfederatie de inkoop, maar dit is nu overgenomen door de Friese Wolhandel. Het echtpaar heeft ook schapen en vindt het een leuke bezigheid. Thuis aan de Heurneweg 2 kopen ze iedere vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur ook de schapenwol op.
Andy Ruizendaal kwam met een grote vrachtwagen, die speciaal is ontworpen en ingericht voor de wolvervoer. In de laadklep is heel vernuftig een geijkte weegschaal verwerkt. Alle wol komt na de weging door elkaar in de laadruimte te liggen. Op het bedrijf in Drachten wordt de wol op kwaliteit en kleur gesorteerd. Daarna worden er balen van geperst, die wel 240 kg zwaar kunnen zijn.
De Friese Wolhandel betaalt de schapenfokkers een marktconforme prijs voor de wol. Helaas is de prijs de laatste twee maanden ongeveer gehalveerd. Voor wol van witte schapen wordt nu 75 eurocent betaald en voor zwarte wol slechts 25 cent. Wol van heideschapen levert ongeveer 20 cent op. De aangevoerde wol wordt in Drachten gesorteerd en niet verder verwerkt, maar gaat naar diverse landen, veel naar China. Jopie Vos geeft toe dat de wol van de schapen maar weinig oplevert. “Afhankelijk van de grootte geeft een schaap ongeveer 3 kilogram wol. Je kunt dan wel uitrekenen hoeveel de wol opbrengt. De prijzen verschillen nogal” Jopie laat wel vast weten dat zij volgend jaar op 18 juli weer in Klarenbeek komen om de wol in te nemen.

Bij de foto:
De laatste schapenwol wordt in Klarenbeek aangeleverd Foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.