Ouderwets handelen op Loenense Pony’s en Paardenjaarmarkt

LOENEN – Reeds voor zes uur zijn de handelaren uit de wijde omgeving van Loenen met hun dieren aanwezig om deze voor een goede prijs aan de man (of vrouw) te brengen. De handel in pony’s en paarden trekt al vroeg duizenden bezoekers. Het blijft een vermakelijk schouwspel om het handelstafereel,.met ouderwets handjeklap, te bekijken. Ieder jaar is het lekker druk op de Loenense Pony’s en Paardenjaarmarkt die in het centrum van Loenen wordt gehouden. Dit jaar gebeurt dit op maandag 6 augustus.

Naast de pony’s en paarden komt op de markt ook kleinvee. In een speciale schuur zijn veelal kinderen met hun overtollige huisdieren zoals duiven, kippetjes en konijnen. Vooral voor de kleintjes zijn deze jonge dieren een bron van vermaak. Voor de kinderen is er nog meer te doen. Er kan gereden worden op pony’s van de Loenermarkruiters maar ook is er een minidraaimolen en een mini-trein. Oude beroepen worden deze dag ook uitgeoefend. De hoefsmid laat zien hoe de paarden worden beslagen. De Dorsclub Lieren komt met oud historische trekkers en landbouwmachines weer naar de markt en geeft onder meer een demonstratie van het dorsen van rogge.

Bij de jaarmarkt is ook een grote braderie met veel kramen en muziek en dans. De volksdansgroep De Knupduukskes uit Vorden komt weer een paar keer optreden op het centrale plekje bij het kruispunt De Kempe en Reuweg. Vanaf 10.00 uur zijn er optredens van het Oosterhuuzens Dialectkoor op de plek bij de Hackfortweg.
Meer dan 170 kramen staan in het centrum van Loenen opgesteld. Veel kramen hebben met pony’s, paarden en dieren te maken, maar er is nog veel meer voor huishouden, hobby en tuin. Uren kan men zich hier vermaken. Het beschikbare terrein bij Den Eikenboom is lang niet groot genoeg om alle kramen een plaatsje te geven. De wegen Reuweg en De Kempe worden voor dit evenement geheel afgezet om alle kramen te kunnen plaatsen. Ook het plantsoentje op de Kempe en het plein bij het Verenigingsgebouw De Brink worden bij de braderie betrokken. Daarbij is er op dit 22e Dorpshandelsfestijn ook een kofferbakmarkt. Op een terrein bij de Brink mogen personen met een auto vanuit of bij de kofferbak hun spullen verkopen

Muziek is er eveneens volop. Op een paar plekken langs de route maken muzikanten vrolijke muziek. Jack is te beluisteren op het plein bij Den Eikenboom, Gerrit Draayer op het plein bij De Brink. Op het schoolplein bij De Tweede Stee speelt Joop Gerrits. Harmonicaspelers Annie en Marie lopen rond op het terrein en spelen oude deuntjes. Koorzang is er van het Oosterhuuzens Dialectkoor. Veel afwisseling en vertier op de eerste maandag van augustus.
Het feest is vrij te bezoeken en duurt van zes uur in de ochtend tot drie uur in de middag.

Programma:
06.00 uur: Start handel pony’s en paarden op terrein Eikenboom
07.00 uur: Aanvoer kleinvee door de kinderen in schuur Eikenboom
08.30 uur: Aanvang kramenmarkt op terrein Eikenboom, De Kempe, Reuweg, schoolplein Tweede Stee
08.45 uur: Aanvang kofferbakmarkt plein De Brink
09.00 uur: Ponyritjes op gras bij de school Tweede Stee
09.00 uur: Demonstraties Dorsclub Lieren met dorsmachine en oude traktoren, eind Reuweg
10.00 uur: Optreden Oosterhuuzens Dialectkoor Hackfortweg-De Kempe
10.00 uur: Live muziek Jack op marktplein bij Eikenboom
10.00 uur: Live muziek Gerrit Draaijer, plein De Brink
10.00 uur: Live muziek Joop Gerrits op Schoolplein Tweede Stee,
15.00 uur: Einde 22e Loenense Pony’s en Paardenjaarmarkt

Bij de foto:
De pony’s blijven in meerderheid op de Loenense Pony’s- en Paardenjaarmarkt – Foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.