Nieuwe hangplekken voor Eerbeekse jeugd

EERBEEK – De jeugd in Eerbeek krijgt twee nieuwe hangplekken en een Cruyff Court. Voorwaarde is wel dat de jongeren daarvoor zelf de financiën rond krijgen en draagvlak in de buurt creëren.

Jongeren in Eerbeek klagen al een tijdje dat er te weinig ontmoetingspekken zijn voor de jeugd. Het college van de gemeente Brummen geeft hen hierin gelijk. “De enige plek die er nog is, is de JOP aan de Wasacker en ook die moet op termijn verdwijnen”, aldus verantwoordelijk wethouder Frans Bruning. “Er moeten dus nieuwe voorzieningen komen, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en eventueel kunnen sporten.”
Op verzoek van de gemeente heeft de jeugd, samen met de jongerenwerkers van SWB, een aantal plekken gekozen waar zij graag een ontmoetingsplek zouden willen. Ook een Cruyff Court, een sportveldje, is een grote wens. “Bij het kiezen van de plek waren de jongeren heel realistisch”, aldus Bruning. “Het liefst zitten ze natuurlijk midden in het centrum, maar ze hadden zelf heel goed door dat dat geen optie is. En dus is nu een aantal heel reële locaties uit de bus gerold, waar we verder mee gaan.”
De jeugd ziet het liefst een Cruyff Court op het veld naast de Kiboe, wat ook volgens Bruning een mooie plek is. “Je hebt de sporthal vlakbij, net als het jongerencentrum.” Ook naast de skatebaan aan de Veldkantweg zou een sportveldje kunnen komen. Daarnaast zijn er locaties gezocht voor twee ontmoetingsplekken. Deze kunnen wat Bruning betreft best iets meer in het centrum liggen. “Ik snap best dat het niet leuk is om in een leeg weiland op je vrienden te moeten wachten”, grapt hij. “Het is leuker om in het dorp af te spreken en daarna, als het drukker en lawaaieriger wordt, naar een andere plek te verkassen. De jeugd is daartoe ook best bereid, is gebleken.” Eén van de hangplekken zal worden gecombineerd met de Cruyff Court en komt dus bij de Kiboe of bij de skatebaan. Een andere mooie plek zou de Wasacker zijn, waar nu een speelgelegenheid is voor de jongere jeugd, of aan de Kloosterstraat.

Hoe het nu verder gaat, is aan de jeugd. “De jongeren werken, samen met SWB, zelf het plan uit en moeten sponsors gaan werven en subsidies aanvragen. De gemeente betaalt niet mee, maar helpt bij bijvoorbeeld de bestemmingsplanprocedures en het contact met de buurt”, legt Bruning uit. “Ik hoop wel dat de jongeren ook zelf contact gaan zoeken met de omwonenden, om uit te leggen wie ze zijn en wat ze in de buurt komen doen. Door zelf afspraken te maken, creëren ze het makkelijkst een draagvlak.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.