Stalen kraam herinnert aan markt in vroeger tijden

DIEREN – Dat vroeger de markt werd gehouden in Dieren-Zuid, weten niet veel mensen. Om de herinnering aan de markt levend te houden èn om in Dieren-Zuid een ontmoetingsplek te creeëren, realiseert de Buurtschap van Dieren hier een stalen marktkraam.

Albert Lentink, president van de Buurtschap van Dieren, weet te vertellen dat de markt is ontstaan op de hoek van de Hogestraat en de Kerkstraat. “Het was niet een heel grote markt, zoals we dat nu kennen, maar er werd groente en fruit verkocht en de marskramer stond hier. De Hogestraat was vroeger de doorgaande weg door het dorp, dus dit was een logische plek.” Halverwege de vorige eeuw werd de markt verplaatst naar het nieuwe marktplein aan de Kruisstraat en eind jaren zeventig naar het Ericaplein.

Het pleintje op de hoek van de Hogestraat en Kerkstraat, het oude marktpleintje, is eigendom van de Buurtschap van Dieren. Van de inwoners van het dorp dus eigenlijk. De Buurtschap bezit verder nog enkele weilanden, die worden verpacht. De panden die de Buurtschap van oudsher bezat, zijn inmiddels verkocht. De rente-opbrengsten hiervan worden ingezet voor het dorp Dieren. Zo steunt de Buurtschap de intocht van Sinterklaas, betaalde het carillon op het Callunaplein en krijgt de Dierense Speeltuin regelmatig een bijdrage, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Meer informatie over de Buurtschap en haar activiteiten is te vinden op www.buurtschapdieren.nl.

Nu wil de Buurtschap van Dieren zijn gelden aanwenden om van het oude marktpleintje een centraal punt te maken in Dieren-Zuid. “In de jaren negentig is het pleintje vernieuwd, maar volgens ons is het nog niet ‘af’”, aldus Lentink. “We hebben al enkele jaren het plan om hier een metalen marktkraam te plaatsen en zijn daar al een poosje voor aan het sparen.” Toen Lentink in contact kwam met Jaap van der Eerden van GWW Ingenieurs in Dieren, kwam het balletje aan het rollen. GWW doet graag iets voor de lokale gemeenschap en bood aan de schetsen van de Buurtschap uit te werken tot een bouwtekening, de constructieberekeningen uit te voeren en kosteloos de benodigde vergunningen aan te vragen bij de gemeente. Medewerkster Celine Burghardt maakte een tekening voor de marktkraam. Guus Morriën van Lasvast in Spankeren werd benaderd, hij zorgt voor de praktische uitvoering.

Het wordt een metalen marktkraam, met twee bankjes, waar fietsers lekker even kunnen pauzeren. Er komt een luifel boven. Het blad wordt van hardsteen. In het midden komen borden voor oud-Hollandse spelen, zoals een dambord en mens-erger-je-niet. Daar omheen wordt een rand gemaakt met teksten en afbeeldingen uit vroeger tijden. “Het pleintje moet een echte ontmoetingsplaats worden, zoals dat honderdtachtig jaar geleden was”, vertelt Lentink. “Een rustplek voor toeristen en een echte ontmoetingsplek.”

Foto: Jaap van der Eerden, Celine Burghardt en Albert Lentink met de plannen voor de marktkraam in Dieren-Zuid.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.