Passantenhaven bij Dierense sluis wordt onderzocht

DIEREN – Waterschap Veluwe is in gesprek met de gemeente Rheden en de provincie Gelderland over de aanleg van een passantenhaven bij de sluis in Dieren. Tot die tijd wordt de sluis niet gerenoveerd omdat het Waterschap de voorkeur geeft om alle werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren. De noodzakelijke renovatie, omdat de benedendeuren lekken, is tijdelijk opgelost en kan volgens deskundigen nog wel een jaartje mee. De totale renovatie van de sluis kost 1,2 miljoen, hiervoor is al een bedrag gereserveerd.

Men verwacht eind dit jaar klaar te zijn met de onderhandelingen over een passantenhaven. Daarvan is nog niet bekend wat het allemaal gaat kosten en daar is ook nog geen geld voor gereserveerd. Wel is het belang van een passantenhaven duidelijk; een nieuw toeristisch product voor Dieren.
De gemeente Rheden heeft op dit moment nog geen budget gereserveerd voor het project. Wel is een passantenhaven opgenomen als onderdeel van het toeristisch beleid. De Stichting Apeldoorns Kanaal (SAK) vervult een coördinerende en leidende rol en maakt een voorzet voor een verzoek aan de gemeente om medewerking te krijgen.
Op dit moment laat het Waterschap onderzoeken of, in verband met een beperking van de kosten van de totale renovatie van de sluis, volstaan kan worden met de renovatie van de helft van de sluis, de benedendeuren en de deuren van het tussenhoofd.
De SAK beijvert zich al jaren om het Apeldoorns Kanaal in zijn glorie te herstellen en weer bevaarbaar te maken voor de recreatietoervaart en het varende maritieme erfgoed. De focus ligt thans op het bevaarbaar maken van het Noordelijk deel, van Hattem naar Heerde en uiteindelijk naar Apeldoorn. In Zuidelijk deel tussen Apeldoorn en Dieren aan de orde. De stichting monitoort dan ook allerlei ontwikkelingen in het zuidelijke deel zoals de vervanging van bruggen in de gemeente Brummen en de ontwikkelingen rond Traverse Dieren. Vooral de aanleg van een viaduct in de N786 onder de spoorlijn naast het kanaal in Dieren in combinatie met een passeersluis biedt daarbij volop mogelijkheden. De gedachte passantenhaven en het gebied rond de sluis hebben de potentie om in de toekomst verder ontwikkeld te worden als zuidelijke poort naar een bevaarbaar Apeldoorns Kanaal.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.