Elf miljoen voor Het Apeldoorns Kanaal

REGIO – Er wordt 11 miljoen euro geïnvesteerd in het Apeldoorns kanaal. Dit om de bevaarbaarheid te bevorderen en meer toeristen naar het gebied te trekken. De provincie Gelderland, Waterschap Veluwe en de gemeenten Heerde en Hattem investeren in het project. Voor dit bedrag komen beweegbare bruggen, nieuwe steigers en fiets en wandelroutes langs het water. Het gedeelte tussen Hattem en de Bonenburgersluis in Heerde wordt gebaggerd zodat grotere schepen er kunnen varen. Het project start volgend jaar.

Voor dit project werd donderdagmiddag 12 juli in Heerde een overeenkomst ondertekend door gedeputeerde mevrouw Annemieke Traag, namens de provincie Gelderland, Victor Doorn, namens het bestuur van het Waterschap Veluwe, wethouder Luc Teuben namens de gemeente Hattem en wethouder Herman van der Stege namens de gemeente Heerde.
Alle partijen spraken van een historische dag. Het Waterschap was verheugd dat na 60 jaar nu het vervuilde slib van de kanaalbodem wordt verwijderd en de waarschuwingsborden, die een verbod aangeven om in het water te komen over enkele jaren verleden tijd zijn. Schoon oppervlakte water is van groot belang voor de volksgezondheid. De heer Doorn complimenteerde de gedeputeerde voor de voortvarendheid waarmee de plannen tot stand zijn gekomen. De beide gemeenten bij monde van hun wethouders onderstreepten het belang van een bevaarbaar kanaal als toeristisch recreatief product voor de Oost-Veluwe. Hattem profiteert nu al van de nieuwe jachthaven. Het geeft een impuls aan de economie van de stad. Er komen nu ook verzoeken van historische schepen om aan te kunnen leggen bij de stad. Er is weer contact tussen stad en water ontstaan en dit bevordert merkbaar het toerisme.
Mevrouw Traag sprak van de nu al fraaie fietsroute vanuit Apeldoorn naar Dieren maar ook van Apeldoorn naar Hattem. Een bevaarbaar Apeldoorns kanaal is de kroon op het gezamenlijke streven van provincie, Waterschap en de zes kanaalgemeenten. In de overeenkomst staan de investeringen die in het noordelijk deel van het kanaal de komende 3-4 jaar worden gedaan. Ook voor de noodzakelijke grote sluis in Dieren is door de provincie geld (0,5 miljoen) beschikbaar gesteld aan de gemeente Rheden terwijl het Waterschap Veluwe ook een bedrag daarvoor een bedrag heeft gereserveerd. Van de zes sluizen in het kanaal zijn er inmiddels vier gerestaureerd.
Voor een kleine haven boven de bijzondere sluis in Dieren liggen er na renovatie ook mogelijkheden voor een nieuw toeristisch recreatief product.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.