Rhedenaar Van Loon schrijft Boek ‘De Pythagoras Profetie’

RHEDEN – Onlangs verscheen het boek ‘De Pythagoras Profetie’. Het werd geschreven door Arwout van Loon, in het dorp beter bekend als de Rhedense boekhandelaar Ad van Loon (1956). Hij verwerkte zijn eigen wiskundige en filosofische ontdekkingsreis tot een verhaal. Uitgeverij Aspekt vond direct dat dit boek prima in hun fonds paste. Deze uitgeverij geeft meer werk uit in de esotherische hoek.

Van Loon heeft de universitaire studie Geodesie (in Delft) afgerond; wiskunde is daarin een belangrijk onderdeel. Daarnaast heeft hij van jongsaf aan warme belangstelling voor kastelen, ridders en de legendes daaromheen. Veelvuldige reizen naar Engeland, naar de plekken waar Koning Arthur geweest zou zijn, hadden hem al geïnspireerd tot filosofie en metafysica (‘het bovennatuurlijke’). Ook het schrijven van een boek is niet helemaal nieuw voor hem: in 2004 verscheen van zijn hand ‘De Bekerbron’. “Dat is mijn hervertelling van de beroemde Arthurlegende. Maar dan zoals het historisch gezien echt had kunnen gebeuren, dus zonder de magie. Ik heb de verschijnselen teruggebracht naar wat volgens de huidige kennis verklaarbaar is,” zegt de schrijver. Hij vervolgt: “Ik ben sterk analytisch, dat is de aard van het beestje. Als ik een sluitend model vind, ben ik helemaal gelukkig. In mijn nieuwe boek breng ik een heleboel lijntjes samen.”

De auteur gebruikt voor de Pythagoras Profetie zijn autobiografische zoektocht als kapstok, maar in het boek laat hij in negen dagen gebeuren waar hij zelf negen jaar over deed. Door een paar literaire foefjes – “Het schriftje van oom Ad bijvoorbeeld” – kon dat en wordt de ontdekkingsreis niet langdradig. Het verhaal is geen lichte kost, maar voor lezers met enige wiskundige kennis en de vaardigheid van nauwkeurig lezen, zeker interessant.

Van Loon vertelt over de aanleiding voor dit boek: “Ik houd van wiskundige en filosofische vragen. De meeste mensen stuiten op enig moment in hun leven op kernvragen als ‘waartoe zijn wij op aarde’. Dat is een spirituele of religieuze vraag. Maar een andere kernvraag is: ‘hoe zit alles, de aarde, het leven, het heelal in elkaar?’. Mijn zoektocht, en dus ook het verhaal, begon met een lastig wiskundevraagstuk op vwo-niveau waar mijn dochter mee kwam. Ik had toch wiskunde op academisch niveau gehad, maar dit zei me helemaal niets! Dat prikkelde mij enorm: wat zit hier achter?! Als je vervolgens op de juiste momenten tegen inspirerende boeken aanloopt, boeken die je aan het denken zetten, dan kom je soms een stapje verder.”

Van Loon doelt op De Da Vinci Code en Het Heilige Bloed en de Heilige Graal. Ook legt hij verbanden met ‘Sacred Geometry’ (een filosofische stroming over ‘heilige meetkunde’) en de Vesica Piscis, de overlap van twee cirkels waarbij de rand van de ene cirkel door het middelpunt van de andere snijdt. De Fibonacci reeks (elk volgende getal in de reeks is de som van de twee voorgaande getallen) en de ermee samenhangende Gulden Snede (de ‘goddelijke verhouding’ van 1 staat tot phi – spreek uit: fie – en ongeveer 1,618 groot) spelen eveneens een kernrol in de zoektocht. “Toen ik ook nog al surfend op internet twee citaten vond van Pythagoras, de grondlegger van de moderne wiskunde, maar ook een groot filosoof, toen móést ik daar iets mee.”

Van Loon denkt zelfs een nieuw feit in de wiskunde ontdekt te hebben. Voor wiskundig onderlegden: het is onmogelijk om irrationele getallen uit te drukken in natuurlijke getallen, maar Van Loon meent te kunnen aantonen dat natuurlijke getallen wèl uitgedrukt kunnen worden in termen van phi; in de bijlagen achterin het boek wordt de wiskundige onderbouwing gegeven. Bovendien ontwikkelt Van Loon een Model voor het Bestaan: Ruimte en Tijd (samen het Heel-al), Materie en Geest (samen de bestanddelen van het Leven) en Evolutie komen in één schema samen. Van Loon: “Alles viel op zijn plaats! Ik wílde dit op papier zetten. Maar in de wetenschappelijke wereld vond ik geen weerklank. Misschien is dat maar goed ook, want dan was ik ingeperkt door het moeten vinden van de onweerlegbare bewijsvoering. Nu kon ik al klungelend op een kladje en stoeiend met mijn rekenmachientje mijn eigen ontdekkingen doen, zonder vast te lopen in de eisen van de wetenschap. En in een verhaal heb je alle vrijheid om te zeggen wat je wilt. Dit was heel leuk om te doen!” Rijk zal Van Loon waarschijnlijk niet worden van zijn ‘bouwsteentje in de evolutie van het denken’. “Maar ik hoop dat er nagedacht zal worden over wat ik heb aangereikt.” – foto: Wencel Maresch
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.