Dorpsraad Hoenderloo wil dat dorp leefbaar blijft

HOENDERLOO – Hoenderloo vergrijst sterk en daarmee verdwijnt er een stuk vitaliteit uit het dorp. Dat is op allerlei vlakken pijnlijk duidelijk, zoals op basisschool De Kakelhof, de middenstand en bij het verenigingsleven. Peuterspeelzaal ’t Harreltje heeft recentelijk de deuren al moeten sluiten en daarmee is een oude vertrouwde voorziening voorgoed verdwenen. Er zijn gewoonweg te weinig kinderen in het Veluwse dorp, wat vooral is te wijten aan het feit dat er geen betaalbare woningen zijn voor de plaatselijke jongeren. Ze vertrekken naar plaatsen waar wel gebouwd wordt en waar het allemaal beter betaalbaar is.

Het praten over nieuwe woningen loopt nu al vele, vele jaren, maar door wat voor reden dan ook lukt het blijkbaar maar niet om daadwerkelijk te komen tot het neerzetten van betaalbare woningen. In september gaat er eindelijk gebouwd worden op het terrein van de voormalige garage Veldwijk aan de Miggelenbergweg. Dit is een persoonlijk initiatief van Hoenderloërs, die bereid waren zich niet uit het veld te laten slaan door veel hobbels. Maar het is helaas een druppel op een gloeiend hete plaat.

De dorpsraad van Hoenderloo, Hoenderloo’s Belang, is ook overtuigd van de noodzaak van woningbouw en dat heeft ze op een bijeenkomst op maandag 2 juli in restaurant Rust een Weinig duidelijk gemaakt op een zeer druk bezochte bijeenkomst over de toekomst van Hoenderloo. Voorzitter Hans Nieukerke gaf de toekomstvisie die de dorpsraad heeft duidelijk weer en dat behelst nogal wat. “Het uitgangspunt is dat Hoenderloo een leefbaar dorp moet zijn waar inwoners en recreanten zich thuis voelen.” Hij gaf de opvattingen van de dorpsraad weer en vroeg daarbij aan de bevolking om “over de heg heen te kijken” en dus niet alleen maar aan zichzelf te denken. “Het gaat over het belang van iedereen, van het hele dorp.”

Eén van de opvallende plannen van de dorpsraad is om basisschool De Kakelhof te verplaatsen naar Ons Dorpshuus aan de Paalbergweg. Ze geven aan dat de school toe is aan nieuwbouw, terwijl deze vorig jaar nog een flinke interne verbouwing heeft ondergaan. Op de plek waar de school nu staat aan de Middenweg zouden dan huizen gebouwd kunnen worden. Nieuwe woningen om de vergrijzing tegen te gaan en de dorpsraad wil nu wel eens een duidelijke uitspraak van gemeente Apeldoorn wat ze nu precies willen. Er wordt al veel te lang, 15 tot 20 jaar, heen en weer gepraat en er gebeurt niets. De dorpsraad gaat voor minstens 100 nieuwe woningen en ze weten dat er plaatsen in Hoenderloo zijn waar gebouwd zou kunnen worden. “Huizen die passen in ons dorp.” Men had ook twee voorbeelden van woningen, die zeker ook voor starters goed betaalbaar zijn. Zogenaamde boswachterswoningen (€180.000) en schuurwoningen (€157.000).

Verder heeft de dorpsraad ideeën op verschillende vlakken zoals het zorgaanbod (handhaven van de huisarts en de apotheek), het dorpshuis, Veldheim, een nieuw dorpshart, fietspaden en op ‘opfraaien’ van het dorp. Zo vindt men dat de 30 km maximum snelheid in Hoenderloo niet werkt en dat het alleen toegepast zou moeten worden in het centrum. Zo zijn er plannen om meer groen te krijgen op de Paalbergweg en Krimweg door o.a. het plaatsen van bomen. Op een aantal plaatsen kan het leggen van klinkers al een veel gezelliger karakter geven. De straatverlichting moet passend gemaakt worden aan het karakter van Hoenderloo, er moeten meer banken geplaatst worden en speelmogelijkheden gecreëerd worden. Evenals parkeerplaatsen die passen in het nieuwe dorpsgezicht. Plannen genoeg en dat werd door de aanwezigen gewaardeerd. Ook heel goed dat de dorpsraad de plannen duidelijk maakt naar de inwoners en met hen communiceert. Uiteraard was niet iedereen het overal mee eens, maar dat maakt alleen maar dat men kritisch mee denkt en dat er dus een uiteindelijk plan kan komen van en voor de inwoners van Hoenderloo.

Hans Nieukerke sloot zijn heldere betoog af door aan te geven dat Hoenderloo in kansen denkt. “En de dorpsraad zal het college van Apeldoorn direct gaan aanspreken en het plan dat ze hebben gemaakt presenteren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.