Rhedenaren wonen duurzaam op niveau

REGIO – De heer Wolter van den Brink uit Rheden heeft onlangs zijn ‘studie’ naar de hoogteverschillen binnen de Oost-Veluwezoom afgerond. Door middel van het bestuderen van cartometrische kaarten is hij tot de conclusie gekomen dat er grote hoogteverschillen zijn tussen Velp, Rheden en Dieren.

“Waarschijnlijk weten de meeste bewoners van de Zuid-Veluwe wel iets af van de geologische landschapsvorming van hun stuwwallen gebied”, vertelt hij. “Vooral het terrein op de Veluwezoom. Het gaat daarbij met name om de immens grote ijsmassa’s die in een bepaalde klimatologische ontwikkeling in de vroege geschiedenis begonnen te smelten en onder andere in onze streek een imponerend panorama achterlieten”.

De heer Van den Brink is aan dit onderzoek begonnen omdat hij eens graag iets wilde onderzoeken wat nog nooit eerder is onderzocht. “Bovendien vind ik het leuk als mensen zien dat al die hoogteverschillen, die heel oud zijn, er nu nog zijn en dat we er nog steeds dagelijks plezier aan beleven omdat we er onder andere op wonen”. Zijn enige doel is geweest: een aardigheidje om over de hoogteverschillen te schrijven.
Door het lezen van cartometrische kaarten heeft hij de hoogteverschillen in de Oost-Veluwezoom kunnen bestuderen. Cartometrie betekent letterlijk: het bepalen uit de kaart van afstanden, oppervlakten en hoeken. “Bij mij gaat het om de hoeken”, zegt Van den Brink. “Hoeken zijn hoogten”.
Dat er grote hoogteverschillen zijn in de gemeente Rheden blijkt uit een aantal voorbeelden die Van den Brink eruit heeft gelicht. Tussen het Velperbroekcircuit in Velp en Rotonde Daalhuizen zit een hoogteverschil van 22,5 meter, tussen de zuidzijde van de Dorpskerk in Rheden en de schietsbergse top 32,5 meter, tussen Hof te Dieren en de Spankerense brug vier meter en tussen de rotonde bij Strijland in Rheden en de Posbank-top 71,5 meter.
Uiteraard staat de gemiddelde Rhedenaar niet dagelijks stil bij de opvallende topografische woonhoogten van hun dorp. “Hun plekje op aarde is echter wel de hoogstgelegen woonkern van de Oost-Veluwezoom met de hoogst liggende klimhoek van de Hangmat naar de Posbank van zeven procent”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.