Doesburg college gaat in hoger beroep over muilkorfgebod

DOESBURG – Het college van B en W van Doesburg besloot in 2010 tot het opleggen van een muilkorfgebod voor vier honden. De aanleiding was een tweede incident met deze honden waarbij een persoon gewond is geraakt. De eigenaar van de honden is daartegen in beroep gegaan.

Volgens de eigenaar van de honden is het besluit van het college onrechtmatig en zijn volgens de eigenaar door het dragen van een muilkorf twee van zijn vier honden overleden. De eigenaar eiste schadevergoeding van de gemeente wegens het overlijden van de honden.

Op 15 mei heeft de rechtbank Arnhem een uitspraak gedaan in dit beroep. Het staat volgens de rechtbank vast dat zich een incident heeft voorgedaan met de honden, waarbij een persoon gewond is geraakt. Maar volgens de rechtbank is niet voldoende vast komen te staan dat er sprake is geweest van een bijtincident. Daarom oordeelt zij dat de gemeente ten onrechte heeft besloten tot het opleggen van een muilkorfgebod. De rechtbank heeft het schadeverzoek wel afgewezen. Het is namelijk onvoldoende aannemelijk dat er verband is tussen de schade – het overlijden van de honden – en het muilkorven.

Het college van B en W heeft op 19 juni besloten tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Burgemeester Kees Luesink: “Wij kunnen veiligheid voor onze inwoners niet in alle gevallen garanderen. Wij moeten er wel voor zorgen dat we alles voor de veiligheid doen wat binnen ons vermogen ligt. De rechtbank is naar onze mening erg kort door de bocht gegaan in deze uitspraak.”

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan het college bij hinderlijk of gevaarlijk gedrag een muilkorfgebod opleggen. “Vaststaand feit is dat een persoon gewond is geraakt door toedoen van de honden. We sluiten niet uit dat een of meerdere honden hebben gebeten. Het is van groot belang dat het college of de burgemeester instrumenten voor het borgen van de veiligheid moet kunnen toepassen”, aldus burgemeester Luesink.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.