Home / Doesburg / Judy van den Berg kansrijk in EK

Judy van den Berg kansrijk in EK

DOESBURG – De Doesburgse Judy van den Berg doet zaterdag mee met het Europees Kampioenschap cross-triathlon in Kijkduin bij Den Haag Al drie keer eerder scoorde ze een bronzen medaille op een EK en ook deze keer hoopt Van den Berg in de prijzen te vallen. Dit jaar heeft ze het voordeel dat het kampioenschap in eigen land wordt gehouden. ,,Nu kunnen we ook mooi een trainingsweekend op locatie houden, dat is wel ideaal”, aldus Van den Berg die sinds een jaar het Noord-Hollandse voor Doesburg heeft verruild.

Op haar achttiende werd Van den Berg gegrepen door de triathlon, de combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen. ,,Er werd ieder jaar een triathlon gehouden bij ons in het dorp en vanaf je achttiende mocht je daaraan meedoen. Ik was meteen verslaafd”, vertelt Van den Berg. ,,Daarvoor deed ik niet veel aan sport. Ik vond het leuk om te gymen op school, maar door de triathlon ben ik echt gaan sporten.”
En met succes. In de jaren ’90 deed Van den Berg op hoog niveau mee met de triathlon. Daarna laste ze even een pauze in. ,,Sinds 2006 ben ik weer gaan trainen voor de crosstriathlon”, vertelt de 39-jarige Doesburgse. Bij een crosstriathlon worden de gebaande paden gemeden. ,,Het wordt ook wel een off-road-triathlon genoemd. Je rent en fietst over stranden, door duinen en door bossen en je zwemt vaak door hoge golven in zee. Het is een stuk uitdagender dan de normale triathlon. Bij een triathlon is het tempo tegenwoordig enorm hoog, bij de crosstriathlon zijn behendigheid en inzicht ook erg belangrijk. Dat maakt het extra leuk.”

Er kan ook veel misgaan tijdens een wedstrijd of een training. ,,Je moet wel lef hebben en je moet heel erg geconcentreerd zijn. Sommige mensen hebben geen controle over hun fiets en dan kun je zo uit een wedstrijd liggen. Gelukkig is er bij mij nog nooit iets vervelends gebeurd.”
Van den Berg voelt zich nog lang niet te oud om mee te doen met grote sportevenementen. ,,Sommige mensen gaan rond deze leeftijd training geven, maar ik vind het zelf nog veel te leuk om te presteren.”
De Doesburgse is daarom blij dat ze bij de selectie hoort die Nederland afvaardigt naar het Europees Kampioenschap. ,,Het wordt wel een zware strijd. We hebben al een keer met het Nederlandse team getraind en vooral het rennen en fietsen over het mulle zand bij Kijkduin is zwaar.” Het is volgens Van den Berg de kunst om altijd door te gaan. ,,Je weet nooit wat er met je tegenstanders zal gebeuren, dus je moet altijd alles geven en het beste uit jezelf halen. Ook als je niet meteen in de kopgroep zit.”
Van den Berg voelt zich al erg prettig in haar nieuwe woonplaats Doesburg. ,,Met de Veluwe als achtertuin is dit echt de perfecte plek om goed te trainen.” Ze traint nog steeds met trainingsschema’s van Truus van den Berg (geen familie) uit Den Helder. Soms traint de Doesburgse ook nog in Den Helder met haar oude trainingsmaatjes, maar meestal traint ze alleen. ,,Het gaat uiteindelijk toch om je eigen prestatie.” Maar Van den Berg wil ook een goede tijd neerzetten voor haar team en voor Nederland tijdens het EK. ,,De medailles tellen toch mee.”

Als training doet Van den Berg aan veel wedstrijden mee, ook als het alleen om hardlopen of fietsen gaat. ,,Ik ben bijvoorbeeld eerste geworden bij de Keppelrun bij Hoog-Keppel over de afstand van 10 kilometer. En ik werd zeventiende bij de Marikenloop in Nijmegen van 5 kilometer. Zo zoek ik steeds wedstrijden in de buurt uit om aan mee te doen. Ik ga niet meer zoals vroeger ieder weekend het hele land door, maar ik probeer wel zo veel mogelijk in de buurt te trainen, om zo fit mogelijk bij de start in Kijkduin te verschijnen.”
Na het EK hoopt Van den Berg ook mee te kunnen doen aan het WK in oktober op Hawaï. Om daar aan de start te mogen verschijnen moet ze ook nog wat punten verzamelen bij andere wedstrijden. ,,Ik ga in ieder geval meedoen aan de Xterra in Tsjechië en misschien ook in Duitsland.” Alle Xterra –wedstrijden (off-road triathlons) gelden als kwalificatiewedstrijd voor de Xterra World Championships die dit jaar op Maui bij Hawaï worden gehouden. ,,Het zou echt een droom zijn als ik daar mag starten.”
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.