Pijnappel Loenen laat matrassen recyclen

LOENEN – Pijnappel Wonen in Loenen heeft het initiatief genomen om de retour genomen oude matrassen te laten recyclen. Wanneer een klant een nieuwe matras koopt kan hij de oude inleveren, deze wordt dan gerecycled.

Dat is een prima initiatief, want jaarlijks worden in Nederland 1,2 miljoen matrassen afgedankt. Deze matrassen belanden, voornamelijk via de gemeentelijke milieustraat, in het grof huishoudelijk afval. De huidige verwerking voor matrassen is verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie. Deze vorm van verwerken is ongewenst, omdat bruikbaar materiaal voor altijd verloren gaat.

Matrasrecycling is sinds mei 2011 actief met een geheel zelfontworpen, –ontwikkelde en eigenhandig gebouwde matrasrecyclinglijn. Op deze lijn kunnen zo’n 1000 matrassen per dag worden gedemonteerd. Alle componenten worden van elkaar gescheiden en de diverse materiaalstromen worden hergebruikt. De secundaire grondstoffen die worden herwonnen zijn textiel (de tijk), pu-schuim en latex (de vulling) en metaal (de vering). Alle materialen worden afgevoerd naar de desbetreffende hergebruiker. Zo wordt het textiel ingezet in nieuwe textiele producten, de pu-schuimen gebruikt in ondertapijt, het latex in judomatten en het metaal weer omgesmolten en toegepast in nieuwe producten.

De oude matrassen van de klanten van Pijnappel Loenen gaan dus een geheel nieuw leven tegemoet! Hiermee wordt afval voorkomen en een bijdrage geleverd aan een beter milieu.

www.pijnappelloenen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.