Home / Regio / Grauwe gans mag afgeschoten worden vanwege schade

Grauwe gans mag afgeschoten worden vanwege schade

REGIO – Vanaf 1 juli en tot 1 oktober mogen nesten van grauwe ganzen geraapt of geschud worden en mag er op meer plekken geschoten worden in de IJsselwaarden in onder andere de gemeenten Brummen, Doesburg, Hummelo en Keppel, Rheden, Zevenaar, Arnhem en Zutphen. De schade die de grauwe gans veroorzaakt is zo toegenomen dat dit nodig is.

De grauwe grans mag al bestreden worden in gebieden waar zij duidelijk schade veroorzaakt. Dat is bedoeld om schade te beperken tot een acceptabel niveau. De gans heeft namelijk ook een nuttige functie bijvoorbeeld om graslanden kort te houden en is onderdeel van de voedselketen. Maar het aantal is nu zo hoog dat het evenwicht verstoord wordt en hele velden kaalgevreten worden. De Faunabeheereenheden Veluwe en Oost-Gelderland maakten, net zoals eerder in Riverenland een gebiedsplan voor extra maatregelen om de populatie terug te dringen. Het extra afschot wordt in de markt afgezet.

De schade van grauwe ganzen in de zomer is toegenomen van 50.000 tot meer dan 300.000 euro voor heel Gelderland. De grauwe ganzen namen toe van 26.000 naar 41.000 volgens de voorjaarstelling van grauwe ganzen in de periode 1 juli tot 1 oktober.
In Gelderland mogen ganzen niet gevangen noch vergast worden. Ook is het niet toegestaan om oudervogels met kuikens die nog niet kunnen vliegen te schieten. Ook in speciale beschermde natuurgebieden mag er in principe niet geschoten worden.

De extra maatregelen staan in de gebiedsplannen van de faunabeheereenheiden Oost-Gelderland en Veluwe die nu door Gedeputeerde Staten zijn goedgekeurd en op grond waarvan ontheffing wordt verleend.

Het beheer van dieren is in Nederland strikt geregeld in de Flora en Faunawet. Jacht is slechts toegestaan op vijf diersoorten zoals het konijn. Het Rijk bepaalt hiervoor de regels met in achtneming van internationale regels. Alle overige dieren worden beschermd en mogen alleen verontrust, verjaagd of geschoten worden als ze schade veroorzaken of een bedreiging vormen.
Faunabeheereenheden waarin gemeenten, jagers en landeigenaren zijn vertegenwoordigd maken gezamenlijk gebiedsplannen: faunabeheerplannen. De provincie keurt deze plannen goed en verleent indien nodig een ontheffing om bepaalde dieren te bestrijden en verbindt daar ook voorwaarden in. Gelderland is de enige provincie met alle vijf grote diersoorten die deel uitmaken van het kapitaal van natuurprovincie Gelderland waar Gelderland economisch van profiteert en trots op is. Wel maakt dit een zeer actief faunabeheer noodzakelijk.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.