Home / Doesburg / Only for Men mag zich tóch vestigen in exercitie loods

Only for Men mag zich tóch vestigen in exercitie loods

DOESBURG – Het college van burgemeester en wethouders van Doesburg heeft bakzeil gehaald en verleent nu tóch vergunning aan Only for Men om zich in de voormalige exercitieloods aan de Brand Ubbinkweg in Doesburg te vestigen. Wethouder Bouman blijft tegen.

Het college heeft dinsdag besloten om de vergunning voor Only for Men na heroverweging alsnog te verlenen. B en W hadden in april dit jaar besloten geen vergunning te verlenen. Dat oorspronkelijke besluit tot weigering was genomen op beleidsmatige gronden dat is gericht op het behouden van een complete, compacte en comfortabele binnenstad. Een zogenaamd kernwinkelgebied. Het college onderschrijft nog steeds dit uitgangspunt, maar komt naar aanleiding van de ingebrachte bezwaren tot de conclusie dat het aanvankelijke besluit in dit geval juridisch niet houdbaar zal zijn. Dit is verwoord in de beslissing op het bezwaarschrift. Het college heeft het bezwaarschrift gegrond verklaard. Met andere woorden: Doesburg had een juridisch slechte zaak in de afwijzing.

In het besluit van 19 april 2012 heeft het Doesburgse college een afweging gemaakt tussen het belang van het behoud van een compact kernwinkelgebied enerzijds en het verzoek tot vestiging van Only for Men buiten het kernwinkelgebied anderzijds. Het college heeft daarbij het belang van het compacte kernwinkelgebied laten prevaleren en de vergunning geweigerd. Dit is voornamelijk gebaseerd op de winkelbalans die door MKB-Reva in 2009 is opgesteld. De winkelbalans is ook leidend geweest bij het begrenzen van het kernwinkelgebied in het huidige bestemmingsplan. De Winkelbalans gaat uit van het compact houden van het kernwinkelgebied om zo de binnenstad te versterken en leegstand van winkels te voorkomen. Dit uitgangspunt is neergelegd in het bestemmingsplan dat leidend is geweest bij het aanvankelijke besluit van het college om de omgevingsvergunning te weigeren. Om die reden werd ook een eerder aanvraag van Action om zich te mogen vestigen aan de Barend Ubbinkweg afgewezen.

In de bezwaren van Only for Men is naar voren gebracht dat het college daarbij niet het goede afwegingskader heeft gehanteerd. Het gaat er niet om of een vestiging in de binnenstad de voorkeur verdient. Het gaat erom of de gewenste detailhandelsvorm op het perceel aan de Barend Ubbinkweg 9 een aantasting dan wel ontwrichting vormt van de detailhandelsstructuur in de binnenstad. Mede gelet op de ingebrachte bezwaren en de uitspraak van de commissie beroep en bezwaar komt het college nu tot de conclusie dat dit juridisch niet houdbaar is.
Wethouder Willem Bouman neemt bij dat besluit een minderheidsstandpunt in. Hij blijft van mening dat de kwetsbare binnenstad blijvend beschermd moet worden. En als Action zich alleen in de binnenstad mag vestigen, dan moet dat volgens Bouman ook gelden voor Only for Men.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.