Home / Rheden / Rhedense cultuur gebundeld verder als RIQQ

Rhedense cultuur gebundeld verder als RIQQ

RHEDEN – Het nieuwe Cultuurbedrijf in de gemeente Rheden heet RIQQ. Deze Rhedense Instelling voor Kunst en Cultuur ontstaat uit een fusie tussen de Rhedense Muziekfederatie (RMF), muziekschool Musica Allegra en de Alliantie en is per 1 juli officieel een feit. RIQQ wordt de overkoepelende organisatie voor culturele activiteiten binnen de gemeente Rheden.

De fusie tussen de drie organisaties is niet ingezet uit financieel oogpunt. “We bezuinigen niet, het budget voor kunst en cultuur blijft ongeveer 350.000 euro”, zegt wethouder Harriët Tiemens. “We kunnen meer doen met hetzelfde geld. Daarnaast wordt de organisatie wat robuuster.”
Onder voorzitterschap van Yola Hopmans krijgt RIQQ langzaamaan vorm. Samen met bestuursleden uit de drie fusie-organisaties en een nog te vinden directeur wordt de koers van de komende jaren bepaald. Het is de bedoeling dat de bestuursleden binnen maximaal drie jaar hun kennis overdragen en dan plaats maken voor nieuwe bestuurders.
RIQQ gaat de functie vervullen van spin in het culturele web van de gemeente Rheden. De organisatie krijgt van de gemeente de taak alle subsidies te verdelen, onder meer onder de voorwaarde dat cultureel onderwijs op de scholen blijft bestaan. Het samenbrengen van vraag en aanbod is één van de manieren om dit te doen. Het is de wens van wethouder Harriët Tiemens om dit lokaal te doen. “We hebben zoveel culturele verenigingen binnen de gemeente, zij kunnen de educatieve vraag al voor een groot deel invullen.” Daarnaast kan RIQQ organisaties helpen bij het organiseren van activiteiten, het aanvragen van subsidies en dergelijke.
Het werk dat nu wordt gedaan door De Alliantie, het organiseren van exposities en voorstellingen, blijft ook binnen RIQQ een belangrijke taak. Het is de bedoeling dat het programma in de toekomst intensiever wordt. De Alliantie maakt overigens dit seizoen nog af onder de huidige naam. “Wat goed is, behouden we”, aldus Tiemens.
Daarnaast is het de bedoeling dat er in de toekomst nieuwe plannen worden gesmeed. “We willen nieuwe initiatieven ontplooien”, vertelt voorzitter Yola Hopmans. “Nieuwe doelgroepen aanboren. Dit willen we graag doen samen met inwoners. Maar dit is nog toekomstmuziek. Eerst moet RIQQ als organisatie stevig staan.”
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.