Home / Dieren / Restauratie vernield kunstwerk Paard van Göbel van start

Restauratie vernield kunstwerk Paard van Göbel van start

DIEREN – De opdracht voor restauratie van het beeld ‘Paard’ van Henk Göbel is verstrekt. Daardoor kunnen de herstelwerkzaamheden van het bronzen beeld dat in Dieren werd gestolen en later in stukken gezaagd werd teruggevonden, beginnen.

De broers Dimitri en Iwan Göbel, zonen van de kunstenaar Henk Göbel, begonnen dinsdag met het verwijderen van de bronzen sokkel. De komende weken worden de kapotte delen stuk voor stuk aan elkaar gelast en verder afgemaakt. Wanneer het beeld wordt teruggeplaatst hangt af van hoe snel de beveiliging van het beeld gerealiseerd kan worden.

Op 23 januari werd de gemeente Rheden opgeschrikt door de diefstal van het beeld ‘Paard’ van Henk Göbel. Het beeld stond op het Ericaplein in Dieren. Een paar dagen later werden ook de bronzen beelden van Simon en Tiny Carmiggelt van Wim Kuijl in De Steeg gestolen. De drie beelden werden vernield en in stukken gezaagd teruggevonden in Doesburg. De verdachte bronsdieven werden aangehouden.

Vanaf het begin heeft voor de gemeente herstel van de beelden voorop gestaan. De herstelkosten zijn geraamd op circa € 40.000. Het college van B en W van Rheden besloot voor de helft van de herstelkosten van de beelden garant staan. De andere helft moet van particulieren en instellingen komen die de restauratie een warm hart toe dragen. De Stichting Carmiggelt terug op Steeg voert de wervingsacties daarvoor uit.
De gemeente probeert de schadekosten te verhalen op de daders. Herstel van het Paard kan daar niet op wachten. Vandaar dat de gemeente nu een besluit heeft genomen om het herstel voor te financieren.

De broers Göbel zijn blij dat het Paard hersteld kan worden. Dimitri: “Mijn vader is 1,5 jaar geleden overleden. Zijn ziel leeft voort in zijn beelden. Hij zou trots zijn dat het Paard weer wordt gerestaureerd door zijn eigen zonen. Emotioneel gezien betekent dit erg veel voor ons en wij zijn erg blij dat de gemeente ons de kans heeft gegeven om deze ellende op te lossen.”

Alleen de hoeven staan nog op de sokkel na diefstal van het paard – foto: Wencel Maresch
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.