Home / Rheden / Open Dag bij Iris & De Mol

Open Dag bij Iris & De Mol

RHEDEN – Uitvaartverzorging Iris & De Mol biedt vanaf deze week een nieuwe faciliteit: een 24-uurskamer. Baukje van Dijk, uitvaartverzorgster en mede-eigenaar van Iris & De Mol legt uit. “De 24-uurskamer is een voorziening die als het ware het gat tussen opbaren thuis en opbaren in onze rouwkamer opvult. Als thuis opbaren niet mogelijk of niet wenselijk is, maar de familie toch graag ‘buiten kantooruren’ bij de overledene wil kunnen zijn, dan kan dat nu.”

De familie krijgt een sleutel van het koetshuis (naast villa Iris) waarin de 24-uurskamer gemaakt is, en zo kunnen de nabestaanden op elk gewenst moment bij hun dierbare zijn. In het rouwproces kan dit een waardevolle uitbreiding van de mogelijkheden zijn. Baukje: “We hopen dat de 24-uurskamer drempelverlagend werkt en dat we de nabestaanden een stukje ‘vrijheid’ bieden. Wij hanteren in ons bedrijf weliswaar geen vaste tijden voor afscheid nemen en in overleg kan er bij ons veel, maar met de 24-uurskamer kun je ook vlak voordat je naar bed gaat, nog even naar de overledene toe zonder ons te hoeven bellen.”

Baukje streefde bij de inrichting naar een huiskamer-sfeer. “Geen steriele omgeving in wit of grijs, maar warme kleuren voor de muren, vloer en overgordijnen. Gemakkelijke stoelen, een verbrede vensterbank met kussens om er te zitten, een plantje en wat snuisterijen, een keukentje waar je koffie of thee kunt zetten, en uiteraard een toilet. Tijdens de huurperiode mag je er je eigen sfeer creëren met foto’s, kaarsen en andere spulletjes. Het mag ‘gezellig’ zijn.” De 24-uurskamer kan per dag gehuurd worden. Het past daarmee in de trend naar de groeiende diversiteit in uitvaartgebruiken. Baukje licht toe: “We streven er binnen ons bedrijf naar om ieder afscheid en elke uitvaart zo goed mogelijk af te stemmen op persoonlijke wensen. Je mag best doen ‘wat gebruikelijk is’ maar dan als bewuste keuze. Er kan zoveel meer dan wat standaard gebruikelijk is. We willen open en toegankelijk zijn, de familie uitnodigen zich vrij te voelen om hun wensen en ideeën kenbaar te maken. Wij adviseren graag, zodat de nabestaanden de uiteindelijke keuzes afgewogen kunnen maken.”

Het bedrijf Iris & De Mol bestaat zestig jaar. Ter gelegenheid van het jubileum houdt de onderneming zaterdag een open dag van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag willen Baukje en Charles Louis informatie geven over alles wat met een uitvaart samenhangt. Over kisten, opbaarmogelijkheden waaronder de nieuwe 24-uurskamer, drukwerk, grafstenen en bloemstukken, maar ook over rouwsieraden, uitvaartfotografie, mogelijkheden voor asbestemming en uitvaartverzekeringen. Er zullen diverse deskundigen aanwezig zijn om over hun specialisme te vertellen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook kinderen mogen mee naar deze open dag.
Villa Iris waarin uitvaartverzorging Iris & De Mol is gevestigd, is te vinden aan de Arnhemsestraatweg 67 in Rheden.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.