Home / Loenen / Feestelijke heropening van het opgeknapte Lonapark

Feestelijke heropening van het opgeknapte Lonapark

LOENEN – Het Lonapark in Loenen heeft de laatste tijd veel veranderingen ondergaan. Vooral het deel van het park dat ‘Het Eiland’ wordt genoemd, kreeg van de gemeente Apeldoorn een forse opknapbeurt compleet met het plaatsen van een brug en banken. De Dorpsraad Loenen is hier erg blij mee en gaat in samenwerking met de muziekvereniging OLTO en de Commissie Loenens Cadeau 100 jaar OLTO een feestelijke heropening houden op zondag 1 juli. Alle Loenenaren zijn daar welkom.

Het Lonapark is eigendom van de gemeente Apeldoorn. Bij de verkoop van het kasteel Ter Horst en andere bezittingen in het jaar 1924, kochten de Loenense papierfabriekanten het park met twee vijvers en schonken dit de gemeente Apeldoorn voor de Loenenaren. In het park kwam het clubhuis en voetbalvelden van Loenermark. Ook het clubhuis van Scouting Loenen. Een stuk grond dat omzoomd wordt door een spreng dat Het Eiland wordt genoemd, kreeg later een goede bestemming door het plaatsen van de Muziektent. Helaas is deze muziektent niet veel gebruikt en was een verblijfplek voor de Loenense hangjeugd. Een paar jaar geleden is het verloederde gebouw afgebroken.
Ook het park verwilderde. Op aandrang van de Dorpsraad heeft de gemeente Apeldoorn (die zorgt voor het onderhoud van het park) een plan gemaakt om het park een forse opknapbeurt te geven. Dit is ook gebeurd. Er werden bomen gekapt, rododendrons fors gesnoeid, gras ingezaaid, nieuwe bomen geplant, de spreng (die weer veel water geeft) schoon gemaakt en banken geplaatst. Omdat er vroeger op twee plekken vanaf de Mei-Allee banken toegang gaven tot Het Eiland heeft de gemeente ook een tweede brug laten plaatsen. Het complete park ziet er nu weer fris en overzichtelijk uit.

Op 1 juli is er daarom een leuk feestje voor de Loenenaren. Van 13.00 tot circa 17.00 uur is er op Het Eiland in het Lonapark van alles te doen. Tal van Loenense verenigingen willen hieraan meedoen. Om 13.00 uur starten de activiteiten. Om 14.00 uur is dan de officiële opening door wethouder Nathan Stukker. Oud-Dorpsvoorzitter Ben Gabriël krijgt dan een bank aangeboden die naar hem genoemd is. Ook is er een ballonwedstrijd voor de jeugd.
Om 14.15 uur brengt de muziekvereniging OLTO een concert in het park, gevolgd door het jeugdorkest. Rond 16.00 uur gaat de drumfanfare van OLTO samen met de Overlopers en 48’Pipers een optreden verzorgen. De Dorpsraad heeft het plan om rond 17.00 uur een spetterende afsluiting te brengen met het Continental Combo.
De middag is voor Loenense verenigingen en clubs volgens de Dorpsraad een mooie gelegenheid om zich te presenteren. Scouting Loenen geeft het voorbeeld door het gaan bakken van tosti’s boven een kampvuur. Hiermee promoten zij de vereniging en door het verkopen van de tosti’s aan de bezoekers en zamelen zij direct geld in voor het cadeau van OLTO. Graag verneemt de Dorpsraad of Loenense verenigingen gebruik willen maken van het aanbod om zich te promoten tijdens dit feest. Dit kan door het zenden van een e-mail naar dorpsraadloenen@live.nl.
De Commissie Loenens Cadeau 100 jaar OLTO is deze middag ook present. Door hen wordt de catering verzorgd maar er is ook een kraam met de verkoop van de Loenense vlag, drie sets ansichtkaarten (algemeen, kerst- en oud-Loenen) en de speciale OLTO jubileumwijn. Alle opbrengsten van deze middag komen ten goede aan het cadeau. Bij slecht weer worden de optredens van de muziekgroepen verplaatst naar De Brink – foto Martien Kobussen

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.