Home / Loenen / Brand bij Sonac

Brand bij Sonac

LOENEN – Bij biotechnologiebedrijf Sonac in Loenen heeft vrijdagavond langdurig een brand gewoed. De brand bleef inpandig, maar leidde tot veel rookontwikkeling.

De brand bij Sonac, gevestigd op bedrijventerrein Kieveen in Loenen, werd rond 19.45 uur gemeld. Pas rond 23.00 uur kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. De brand woedde in een filtersysteem waar eiwitten uit dierlijk bloed worden verwerkt voor grondstoffen van medicijnen. In het filtersysteem bevindt zich fijnstof, dat bij een uitbreidende brand tot een stofexplosie had kunnen leiden. Zover is het niet gekomen. Het personeel van Sonac heeft ongedeerd het bedrijf kunnen verlaten, er zijn geen slachtoffers gevallen.
De brandweer had moeite om het vuur te bestrijden, omdat het filter is ingesloten door buizen. Met hittecamera’s proberen brandweerlieden de brandhaarden in kaart te brengen.

De brand zorgde voor flinke rookontwikkeling, die een enorme stank afgaf. Er is een iets verhoogd koolmonoxidegehalte gemeten, maar in de open lucht is dat ongevaarlijk. De politie reed bij het begin van de brand door de omgeving om buurtbewoners te informeren en te adviseren om uit voorzorg ramen en deuren dicht te houden. De sirenes zijn niet afgegaan omdat daarmee een onnodig groot aantal mensen gealarmeerd zou worden.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.