Home / De Steeg / Sluiting service centra Rheden onderzocht

Sluiting service centra Rheden onderzocht

DE STEEG – Het onderzoek naar de consequenties van de sluiting van de servicecentra van de gemeente Rheden is onlangs afgerond. De raad nam in november 2011 een motie aan om nog eens goed te kijken naar wat de gevolgen zijn voor de sluiting van de servicecentra in Dieren en Velp. In de Kadernota 2010 is namelijk besloten in 2014 de servicecentra te sluiten.

Uit het onderzoek blijkt dat sluiting van de servicecentra diverse consequenties heeft. Bij sluiting zullen de meeste klanten naar het gemeentehuis komen. Dit zou betekenen dat er 0,7 fte kan worden bezuinigd op personeel.
Daarnaast heeft sluiting natuurlijk de grootste gevolgen voor de inwoners. Concrete gevolgen zijn een langere reistijd, slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer, slechte parkeermogelijkheden en langere wachttijden.
Uit het onderzoek blijkt ook dat met de sluiting de beoogde bezuiniging niet gehaald kan worden, 53.000 in plaats van 68.000 euro. Belangrijkste reden hiervoor is dat de huidige bedrijfsvoering te broos is, onder andere door een toename van het aantal taken in de laatste jaren. Deze herziening is verwerkt in de voorjaarsnota.
Medewerkers van de gemeente hebben ook een mening over de sluiting. Argumenten tegen sluiting zijn onder andere dat de medewerkers zich erg betrokken voelen bij hun klanten. Zij ervaren dat ze een gewilde dienst verlenen. De verantwoordelijkheid die medewerkers voelen voor hun locatie is groot. Ook zien de medewerkers op tegen de versnippering van hun taken over meerdere balies; het werk zou eentoniger worden. Aan de andere kant ervaren de medewerkers ook de hoge druk die op hen rust om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen, ze lopen tegen grenzen van mogelijkheden aan.
Mochten de service centra sluiten, moet er een aantal randvoorwaarden gerealiseerd worden bij en binnen het gemeentehuis, zoals meer parkeerplaatsen, meer zitruimte in de wachtruimte in de hal, een extra speekkamer, een fotohokje, een uitwijklocatie bij rampen en een zorgloket in de wijk.
Omdat de gevolgen voor sluiting behoorlijk zijn, heeft het college ook een aantal alternatieven onderzocht. Zoals dat elk servicecentrum maar een deel van de week open is, of dat het service centra in Dieren of in Velp sluit. Ook kan men denken aan alternatieve beschikbaarheid in de dorpen, zoals bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of wijkcentrum. Ook is er het alternatief om de balies van burgerzaken in De Steeg te sluiten.
De uitkomsten van het onderzoek komen aan bod bij de bespreking over de begroting van 2013. De raad behandelt de uitkomsten van het onderzoek op 19 juni in de raad.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.