Home / Regio / Mooi en bewogen jaar Bibliotheek Veluwezoom

Mooi en bewogen jaar Bibliotheek Veluwezoom

REGIO – “2011 Was een heel mooi en bewogen jaar”, vertelt Astrid Klijn, manager van bibliotheek Veluwezoom als reactie op het jaarverslag dat de bieb onlangs uitgaf. “Mooi door de innige contacten met onder andere het onderwijs, het ledenbehoud en de opening van een nieuwe vestiging in Renkum. Bewogen, met nam door de beginnende druk van de bezuinigingen”.

In 2011 kwam er een nieuwe vestiging, werd de winkelformule geïntroduceerd, kreeg de bieb de Bibliotheek Innovatieprijs voor het project de Verhalencoach en er startten bibliotheken op twee basisscholen, waaronder op ’t Schaddeveld in Laag-Soeren.
In 2011 steeg het gebruik van de dienstverlening ten opzichte van het jaar ervoor. De cijfers van Bibliotheek Veluwezoom vertonen op alle lijnen een stijgende lijn; het aantal leden, het aantal uitleningen, de hoeveelheden bezoekers, informatievragen, websitebezoeken en groepsbezoeken.
Voor 2012 staan er ook minder positieve ervaringen aan te komen, zoals de sluiting van de bibliotheek in Rheden als gevolg van forse bezuinigingen. Leden van de bieb en inwoners van het dorp hadden behoefte hun zorgen te uiten en steun te betuigen. Onder de noemer ik houd van de bibliotheek kreeg de bieb 866 hartverwarmende reacties binnen. “Het zijn mooie indrukwekkende reacties. Zo zijn kinderen spontaan langs deuren gegaan om handtekeningen op te halen. Of een kind die opschrijft: ik kan de bibliotheek helemaal niet missen, of ik kan toch niet helemaal naar Dieren fietsen om mijn boek op te halen. De ouderen zullen vooral de sociale contacten missen”, aldus Klijn. De reacties worden gebundeld en binnenkort aangeboden aan de gemeente Rheden. Dat de bieb in zijn huidige vorm in Rheden per 1 januari gaat sluiten, staat vast, maar Bibliotheek Veluwezoom wil nog voor de zomer de alternatieven presenteren. “Er zijn alternatieven binnen scholen of misschien is het mogelijk dat wij ons in de toekomst in een dorpshuis kunnen vestigen. Ook zijn we bezig met het realiseren van afhaalpunten. We zijn in ieder geval druk aan het onderhandelen om met goede alternatieven te komen”, vertelt de manager.
Ondanks het sombere vooruitzicht ziet Klijn de toekomst voor de bieb positief in. “We zijn de dienstverlening steeds verder aan het uitbreiden. Het onderwijs is een hele belangrijke partner. Van sommige scholen is honderd procent van de leerlingen lid van de bibliotheek. De bibliotheek kan nog steeds een hele belangrijke rol spelen bij het leren lezen. Daarnaast bieden we via de mediacoach ondersteuning bij het omgaan met de computer en de e-reader”, zegt Klijn
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.