Home / Drempt / Haantje terug op St. Joriskerk

Haantje terug op St. Joriskerk

DREMPT – Met het door gedeputeerde Annemieke Traag terugplaatsen van de vergulde haan op de toren van de St. Joriskerk in Drempt, werd woensdag de restauratie van die toren afgerond.

In september 2011 heeft de gemeente Bronckhorst vijf kerktorens en de kapel Bronkhorst, die eigendom waren van de burgerlijke gemeente, officieel overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. De toren in Drempt vormt samen met de kerktorens in Vorden, Hengelo, Hummelo en Laag-Keppel dat vijftal. Het in eigendom nemen van de torens was geheel in lijn met de doelstellingen van de stichting. De totale restauratiekosten waren ongeveer 480.000.

De protestantse kerk in Voor-Drempt is behalve een zeer oude, ook een uitermate geschikte accommodatie voor het geven van concerten. Zij is gelegen in de bocht van de Rijksweg van Doesburg naar Doetinchem, twee kilometer ten oosten van Doesburg. De kerk was gewijd aan Sint Joris, de heilige Georgius, over wie de traditie vertelt dat hij een draak versloeg en daarmee het leven van een koningsdochter redde. De kerk wordt voor het eerst genoemd in 1067, maar is waarschijnlijk veel ouder. Andere bronnen spreken van de stichting van het dorp door Karel de Grote in 731 en dat in datzelfde jaar ook de kerk werd gebouwd. Restanten van deze waarschijnlijk houten kapel zijn als verbrandingsresten daarvan op de fundering van ijzeroer gevonden tijdens opgravingen rond 1950. Samen met enige gevonden grafgiften uit de Frankische periode zou een datering van de kapel omstreeks het jaar 800 aannemelijk maken. Beeldjes in de zuidmuur stellen volgens overlevering ook keizer Karel de Grote en diens echtgenote voor.
In de tijd gezien, zou dan Sint Ludger, die in die periode elders in de huidige gemeente Bronckhorst kerkjes heeft gesticht, ook hierbij betrokken geweest kunnen zijn. Verder hangen in de kerk zeer bijzondere wandkleden, die in de jaren zestig door de leden van de kerk met de hand geknoopt zijn om zo een betere akoestiek te verkrijgen.

Na een officieel welkomstwoord en een korte toelichting over de Stichting Oude Gelderse Kerken door de waarnemend voorzitter Van Reenen, heette Baron van Lynden, de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, namens de kerkgemeenschap de genodigden welkom heten in de fraaie kerk. De heer Boerman van Boerman Architecten gaf een korte schets van de restauratie.
Samen met een medewerker van Leidekkersbedrijf van Wely/Bouwbedrijf Hoffman zette de gedeputeerde de haan terug op de 35 meter hoge spits.
 

Lees ook

Lieke uit Drempt bouwt eigen mini-satelliet

DREMPT – Er zijn maar weinig mensen die weten wat een CanSat is, en nog …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.