Home / Loenen / De koningen van Loenen

De koningen van Loenen

LOENEN – Het ging er bij de ongehuwde en gehuwde Loenense mannen (samen 313 personen) wel een tijdlang om spannen wie dit jaar de titel van schutterskoning ging krijgen. Dit jaar gaven de vogels zich maar zo niet gewonnen. Bij de gehuwden schoot André Berkhof het restant naar beneden en een half uur later was het Kevin Koller van de andere groep die een luid gejuich liet horen toen hij het beslissende schot loste.

De voorjaarzon was vrijdagmorgen partner van het bestuur van de Loenense Oranjevereniging die volgens traditie op vrijdag het vogelschieten gaat organiseren. Door de medewerking van de boseigenaar kon het schuttersfeest weer plaatsvinden in het bos aan het eind van de Loenerschepersweg. De (houten) vogels stonden hoog opgesteld voor een kogelvanger.
Na het spelen van het Wilhelmus door leden van OLTO, die deze morgen zorgden voor een muzikale noot, werd gestart met het vogelschieten.
Er werd in twee categoriën geschoten: gehuwde en ongehuwde Loenenaren. Het aantal ongehuwden stijgt ieder jaar. De gehuwde schutters (163) hadden bijna twee ronden nodig om de vogel naar beneden te krijgen. Even voor elf uur schoot André Berkhof goed raak in het 250ste schot. Dolle pret bij de aanhang van de vv Loenermark. Berkhof was woensdag juist vijftig geworden. Het toeval wilde dat De Loenermarkers een bord hadden gemaakt met a. Abraham, b. Koningschutter, c. Opa. Abraham was aangevinkt en nu ook de koningschutter. Bij Opa bleef nog een vraagteken staan. Door zijn huwelijk met Antoinet Mulder kwam hij in 1985 vanuit Hoenderloo in Loenen wonen. Berkhof ging bij Loenermark spelen en de jongens raadde hem aan ook mee te doen met vogelschieten. Zo’n twaalf keer deed hij mee. “Machtig mooi om te winnen” vertelde een glunderende koning. De kop werd geschoten door Jerry van Leeuwen, de staart door Bernard Blom, de eerste vleugel door Reinder Groenhof en de tweede vleugel door Ron Ruysch.
Bij de ongehuwden (150) was de strijd nog feller. Vele brokken moesten er vallen voordat vogel zich gewonnen gaf. Dit was rond half twaalf met het 368ste schot. Kevin Koller (24) was de gelukkige die meteen door zijn vrienden op de schouders werd genomen. Koller is pas afgestudeerd. Hij vond het prachtig dat hem deze eer te beurt viel. De kop ging er af door Dominic Zeissink, de staart door Jurian van Overbeek, de eerste vleugel door Leroy Hoekman en de tweede vleugel door Bertin Hoekman.
Aan het ballenschieten deden 63 schutters mee. De eerste knikkerbal was voor Wim Havekes, de tweede knikkerbal Teun Berends, eerste klein bal Anton van Ark, tweede kleine bal Jan Arendsen, eerste middenbal Bertus van Boven, tweede middenbal Theo Modderkolk, eerste grote bal Daan ter Horst, tweede grote bal Jan Onstenk.

In optocht gingen de schutterskoningen, gezeten in een legerjeep. Achter de muzikanten van OLTO naar Den Eikenboom. Hier werd volgens aloude gewoonte getoost op de schutters die na de aubade op de schouders door hun maatjes het cafe binnengedragen. Er werd nog een flinke tijd gezellig nagefeest.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.