Home / Hoog-Keppel / Keppelrun maakt zich op voor vijfde editie

Keppelrun maakt zich op voor vijfde editie

HOOG-KEPPEL – De beste ideeën ontstaan aan de keukentafel. Zo is vijf jaar geleden ook de Keppelrun geboren: een hardloopevenement in De Achterhoek. De wedstrijd is inmiddels uitgeroepen tot één van de honderd mooiste hardloopwedstrijden van Nederland en België. Het aantal deelnemers in de laatste jaren verdrievoudigd. Zondag 10 juni wordt de wedstrijd voor de vijfde keer gelopen in Hoog-Keppel.

“Veel mensen trainen maanden en lopen dan in Keppel voor de eerste keer in hun leven een vijf kilometer. Een enorme prestatie. Daar doen we het vooral voor’, zegt wedstrijdcoördinator Siert Wieringa uit Hoog-Keppel. Hij is samen met Henk Veeneman de initiatiefnemer van de Keppelrun. Drie weken voor het evenement maken de fanatieke hardlopers aardig wat overuren: “Het is begonnen uit het niets, maar inmiddels is het een professionele organisatie.”
Hoewel de organisatie bewust weinig aan de Keppelrun heeft veranderd, de wedstrijd moet eerst een gevestigde naam krijgen, heeft het evenement zich in de loop der jaren behoorlijk ontwikkeld. De tijdregistratie gaat professioneel op het startnummer. Dit jaar kunnen vrienden, buren, bedrijven in een groep meelopen voor het goede doel. Er is een samenwerking met atletiekvereniging Argo in Doetinchem. Deelnemers kunnen speciaal trainen voor de Keppelrun binnen het hardloopprogramma Run to The Start. De studenten van het Graafschapcollege verzorgen een warming-up en motiveren op een zeer ludieke manier de kinderen bij de Aviko Jeugdloop.

Ondanks de enorme groei in populariteit, wil men van de Keppelrun geen massa-evenement maken. “Dat past niet op het platteland”, vindt Wieringa. “We bieden dan ook geen lange afstandloop van 21 of 42 kilometer. Dat is organisatorisch ingewikkelder en dan hebben we nog meer vrijwilligers nodig. Bovendien trekt een langeafstandswedstrijd ook ander getraind publiek. Ik vind het juist geweldig dat ook onervaren mensen in Keppel beginnen.’
De Keppelrun leidt de hardloper door het kenmerkende Achterhoeks coulisse landschap. Langs akkers, weilanden, boerderijen en door twee dorpskernen. “Het is niet voor niets in 2010 uit zo’n vierduizend hardloopwedstrijden uitgeroepen tot de één van de honderd mooiste hardloopwedstrijden”, vertelt Wieringa trots. “Verder is de ambiance in Hoog-Keppel met rondom het start- en finishgebied een sportcafé, een zwembad en parkeergelegenheid uniek”.

Het hardloopevenement wordt georganiseerd door de Schaats- en Skeelervereniging De Hessenrijders. Het draait natuurlijk op vrijwilligers. In het weekeinde van 9 en 10 juni zijn tachtig vrijwilligers in Keppel actief: van het inrichten van de sporthal De Hessenhal tot de dranghekken opruimen, van het inschrijven van de deelnemers tot het verkeer coördineren. Ook het regionale bedrijfsleven is zeer betrokken. Naast de financiële support zorgt bijvoorbeeld de plaatselijke supermarkt voor de lunch voor alle tachtig vrijwilligers.
De inschrijving voor de Keppelrun is geopend. Iedereen kan zich aanmelden voor de jeugdloop, de 5 of 10 kilometer. Aan de start inschrijven kan ook, maar kost iets extra. Kijk hiervoor en voor alle andere informatie op www.keppelrun.nl.
 

Lees ook

De mooiste koopjes

HOOG-KEPPEL – Het is een evenement dat bij velen al jaren vast op de agenda …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.