Home / Rozendaal / Wegverbreding A12 Waterberg – Velperbroek is al klaar

Wegverbreding A12 Waterberg – Velperbroek is al klaar

VELP / ROZENDAAL – Rijkswaterstaat en aannemer Heijmans zijn verheugd dat deze week de verbrede A12 tussen de knooppunten Waterberg en Velperbroek al is opengesteld voor het verkeer. In minder dan negen maanden tijd is de weg in beide richtingen over een lengte van ruim vijf kilometer verbreed van 2 naar 3 rijstroken (met een vluchtstrook).

Om de noodzakelijke verbreding mogelijk te maken zijn tevens drie viaducten vervangen (Schelmseweg, Velperweg en IJssellaan), twee viaducten verbreed (Rozendaalseweg en spoorviaduct) en is de Luinhorsttunnel verlengd. Ook is er een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel aangelegd tussen de Loevesteinlaan in Arnhem en De Straatweiden in Velp.

Na de voorbereidingsfase, waarbij onder andere bomen zijn gekapt, is sinds eind augustus 2011 buiten gewerkt aan de wegverbreding van de A12 tussen de knooppunten Waterberg en Velperbroek in beide richtingen. Daarbij is circa 380.000 m3 grond verwerkt. Doordat de voorbereidende werkzaamheden voorspoedig zijn verlopen, de inzet van veel menskracht en het gelijktijdig werken aan verschillende delen van het traject, zijn de werkzaamheden ruim 1,5 jaar eerder gereed dan oorspronkelijk voorzien. Ook de nauwe samenwerking met betrokken partijen, de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal, het waterschap Rijn en IJssel en de provincie Gelderland, heeft bijgedragen aan een zeer efficiënte uitvoeringsperiode.

Gelijktijdig met de wegverbreding zijn maatregelen getroffen om de geluidsbelasting in het jaar 2025, ondanks de groei van het verkeer, nagenoeg gelijk te houden aan de huidige situatie en op een aantal plaatsen te verbeteren. Het gehele traject is daarom voorzien van stiller asfalt en op de viaducten zijn geluidsarme voegen aangebracht. Aan beide zijden van de A12 zijn in totaal bijna 5,5 km aan nieuwe, hogere geluidsschermen geplaatst. Bij Larenstein is het geluidsscherm verlengd. In opdracht van de gemeente Rozendaal is er een nieuw geluidscherm gerealiseerd ter hoogte van De Del.

De komende tijd vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats, hoofdzakelijk bij de kruisende wegen. Vanaf september tot eind 2012 wordt de A12-zone heringericht met nieuwe beplanting. Op 9 mei zijn de conceptplannen aan geïnteresseerde bewoners gepresenteerd. Voor de A12-zone tussen de IJssellaan en knooppunt Velperbroek sluit het voorstel aan op de beide door de gemeenten ingerichte parkzones. Naar verwachting zijn eind juni de herinrichtingsplannen definitief en in te zien op www.rws.nl/A12Waterberg-Velperbroek.

www.rijkswaterstaat.nl/A12Waterberg-Velperbroek

Lees ook

Afscheid van een bijzondere juf

ROZENDAAL – Veel basisscholen kennen het fenomeen. Zo’n juf die met de school vervlochten lijkt. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.