Home / Rheden / Nieuw gebouw voor CBS de Holtbanck

Nieuw gebouw voor CBS de Holtbanck

RHEDEN – Jarenlang was het behelpen. CBS de Holtbanck had te weinig ruimte om alle leerlingen goed te huisvesten en moest gebruik maken van twee noodlokalen. Maar nu staat er een schitterende, vernieuwde en uitgebouwde, school, waar de leerlingen en leerkrachten de komende jaren weer goed terecht kunnen.

“Het is allemaal erg snel gegaan”, vertelt directeur Berthy van Renselaar. “Toen de bouw eenmaal begon tenminste. Hiervoor hebben we het een tijd moeten wachten op wat er zou gebeuren. Er was eerst sprake van de bouw van een brede school voor de drie Rhedense basisscholen en in afwachting daarvan werd er nauwelijks meer onderhoud gepleegd in ons gebouw. Toen dit echter voor ons niet doorging, de Mauritius en de Rheder Enk gaan wel samen in één gebouw, konden we nieuwe plannen maken.”
Het oudste deel van de school stamt al uit 1881 en hier is steeds in delen bij aangebouwd. Niet mooi en al helemaal niet praktisch. Het team van de Holtbanck begon eens met het opstellen van een wensenlijstje, zo wilde men graag meer ruimte, werkplekken op de gang en het liefst zelfs een apart gymlokaal voor de kleuters. “Het waren nogal wat ambities, maar het is de architect gelukt al onze wensen te vervullen. Door de bestaande ruimtes slimmer in te delen en een lokaal en een aantal personeelruimtes aan te bouwen, hebben we enorm veel ruimte gewonnen. Daarna oogt de school veel ruimterlijker en is veel mooier. We hebben overal nieuwe vloeren, plafonds en verlichting. Alles is nieuw geschilderd.” De verbouwing is in recordtempo uitgevoerd. In de 5,5 week zomervakantie is het gebouw volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Daarna zijn de extra ruimtes aangebouwd. Zodra deze stonden, gingen de noodlokalen tegen de vlakte, weg ermee.

Wethouder Ron König kwam woensdag naar de Holtbanck om de school officieel te openen. Dit deed hij door het nieuwe motto van de school te onthullen. In de hal prijkt deze op de muur: Kinderen hebben behoefte aan wortels en vleugels. Van Renselaar kwam deze spreuk eens tegen en kon zich er meteen in vinden. “Ergens geworteld zijn staat voor geborgenheid, een veilige basis en je identiteit. De vleugels slaan op dat wat je meekrijgt om de toekomst in te gaan, ze staan voor de vrijheid dit de kinderen krijgen om zich te ontplooien en voor alle competenties en zelfstandigheid die ze hier op school leren.” Daarnaast heeft de school nog een tastbaar aandenken aan de verbouwing. De leerlingen van groep acht, die ondertussen de Holtbanck allemaal hebben verlaten, schonken bij hun afscheid een mooie plataan. Deze staat inmiddels op het plein. Wethouder König deed namens de gemeente nog een duit in het zakje, zodat binnenkort een bankje rondom de boom kan worden geplaatst.

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.