Home / Doesburg / Maatregelen voor otters Doesburg

Maatregelen voor otters Doesburg

DOESBURG – In de wateren in en in de omgeving van Doesburg leven sinds enkele jaren weer otters. Om te voorkomen dat de dieren in het verkeer omkomen zijn de meest risicovolle verkeerssituaties veiliger gemaakt. Aan de Barend Ubbinkweg heeft de gemeente deze week extra ottervriendelijk gaas geplaatst, waardoor de otter niet meer op de weg kan komen. Het leefgebied van de otters is hiermee veiliger geworden. Honderd procent garantie biedt dat uiteraard niet, maar Doesburg is inmiddels één van de meest otterveilige gemeentes van het land, aldus ARK Natuurontwikkeling. Natuurorganisatie ARK zet zich samen met het Wereld Natuur Fonds en andere organisaties in voor de terugkeer van de otter.

De uitgevoerde maatregelen sluiten prachtig aan op de uitzetting van een ottermannetje in de nabije omgeving van Doesburg (foto), op 16 april dit jaar. In het rivierengebied liggen voor de otter geweldige kansen, dankzij ontwikkeling van nieuwe natuur en verbetering van de waterkwaliteit. Door de verkeersveiligheid voor otters te verbeteren en door genetisch onverwante dieren bij te plaatsen, is een gezonde populatie otters mogelijk. Een groter verspreidingsgebied betekent grotere overlevingskansen en het inbrengen van nieuw bloed is goed voor de verbreding van de genetische basis van de otterpopulatie. De op 16 april uitgezette otter is dan ook de eerste van minimaal tien dieren die de Doesburgse otters gaan versterken.

De otter is sinds 2008 terug. Groot was de verrassing toen ontdekt werd dat een ottervrouwtje uit de Weerribben zich gevestigd had bij Doesburg. Nog groter was de feestvreugde toen bleek dat ze hier een onbekend mannetje trof en daarvan jongen kreeg. Een domper op het geheel was dat drie dieren overreden werden door autoverkeer. Tijd voor actie, besloten de gemeente Doesburg en de locale otterwerkgroep. In samenwerking met provincie en waterschap hebben zij nu een paar goede maatregelen uitgevoerd om voor de otter gevaarlijke punten te beveiligen.

Dankzij DNA-analyse van gevonden uitwerpselen is duidelijk dat zich met zekerheid nog een volwassen vrouwtje ophoudt in de Oude IJssel bij Doesburg. En er zijn aanwijzingen voor nog één of twee dieren. Halverwege de winter dook bijvoorbeeld een onbekend mannetje op, maar dat dier lijkt weer met de noorderzon vertrokken.
Het oostelijk rivierengebied is een goed leefgebied voor otters, met weinig knelpunten. De provincies Gelderland, Overijssel en Limburg werken samen met waterschappen, gemeenten en natuurorganisaties om otterknelpunten op te heffen en de condities voor het terug veroveren van het oude leefgebied mogelijk te maken. Het is ongeveer vijftig jaar geleden dat de otters in het rivierengebied uitstierven. Intussen zijn de waterkwaliteit, oeverbegroeiing en de maatschappij een stuk ottervriendelijker geworden. De nieuwe otters mogen op een warm welkom rekenen. Het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling geven dit jaar een impuls aan het project Otters-in-rivierenland. Met vereende krachten werken zij aan een gezonde en duurzame nieuwe otterpopulatie. Voor meer informatie www.ottersinrivierenland.nl.
Bekijk een filmpje van het uitzetten van een otter op 16 april op de website van Vara’s Vroege Vogels (bit.ly/IOfY6i). De foto daarvan werd gemaakt door Rob Buiter.

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.