Home / Apeldoorn / Uitvoering huishoudinkomenstoets voorlopig stilgelegd

Uitvoering huishoudinkomenstoets voorlopig stilgelegd

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn legt de voorbereidingen van het uitvoeren van de huishoud-inkomenstoets voor mensen met een bijstandsuitkering voorlopig stil. Dit naar aanleiding van het voorstel in de Tweede Kamer om deze bezuinigingsmaatregel terug te draaien. Bij nieuwe aanvragen voor een uitkering wordt vooralsnog wel naar het huishoudinkomen gekeken.

De invoering van de huishoudinkomenstoets is één van de wetswijzigingen in de Wet werk en bijstand (WWB) die begin dit jaar zijn ingevoerd. De maatregel houdt in dat er per huishouden één uitkering wordt verstrekt. Hierbij wordt rekening gehouden met de inkomens van andere inwonende gezinsleden. Dit betekent onder andere dat kinderen die nog thuis wonen en een eigen inkomen hebben, ook voor hun ouders moeten gaan zorgen. Die ouders krijgen in dat geval zelf geen uitkering meer.

De huishoudtoets kreeg de afgelopen tijd al veel kritiek. Veel gezinnen worden onevenredig zwaar getroffen. Wethouder werk en inkomen Johan Kruithof laat weten opgelucht te zijn dat deze bezuinigingsmaatregel ter discussie staat. “In de afgelopen periode hebben we gezien wat deze maatregel met gezinnen kan doen. Er komen schrijnende verhalen voorbij. Zoals die man die altijd als zelfstandige heeft gewerkt en door omstandigheden buiten zijn schuld failliet raakt. Omdat zijn dochter nog bij hem inwoont, moet zíj ook haar vader gaan onderhouden. Wij mogen hem geen uitkering verstrekken op basis van de ‘huishoudinkomenstoets’. Ik vind het absurd dat je ouders afhankelijk gaat maken van hun kinderen en andersom. Ik vond het een discutabele maatregel en ik ben blij dat er ook vanuit Den Haag kritisch naar is gekeken…”

Apeldoorn is niet de enige gemeente die heeft laten weten de voorbereiding rondom dit onderdeel van de Wet Werk en Bijstand tot nader order op te schorten. Ook de vier grote gemeenten en een paar gemeenten dichter bij huis, waaronder Deventer en Hengelo gaven aan geen actie te ondernemen zolang er vanuit het ministerie geen duidelijkheid komt.
 

Lees ook

Actiegroep geeft Kamer-leden kaart voor natuurfilm

APELDOORN – Stichting Red de Veluwe biedt alle woordvoerders Luchtvaart uit de Tweede Kamer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.