Home / Doesburg / Bijzondere aanwinst museum

Bijzondere aanwinst museum

DOESBURG – Het Mauritsmuseum in Doesburg, oftewel het oorlogsmuseum van Herman Riewald, is altijd weer een feest om te zien. Hoewel feest in verband met de oorlog niet zo’n mooi woord is, maar iedere keer weer heeft Herman nieuwe artikelen op de kop weten te tikken of is iemand weer iets komen brengen.
Dit keer valt het oog op een soort vitrine die aan de wand hangt met daarin allerlei medailles en onderscheidingen. Dit blijkt van Piet Lipperts te zijn. Een Doesburger die uitgezonden is geweest naar Nederlands Indië. Daar verloor hij in die oorlog een arm en werd hij na zijn terugkeer door de toenmalige burgemeester onderscheiden. Al zijn onderscheidingen heeft hij zuinig bewaard. Zijn nazaten stelden er geen prijs op en dit wetende, heeft hij bepaald dat alles naar het Mauritsmuseum moest gaan in de Boekholtstraat. Daar heeft hij gewoond en daar moest het naar terug.
Zo zijn er nog veel meer nieuwe items met de bijbehorende verhalen. Op Koninginnendag is het museum geopend. De entree bedraagt maar één euro voor alle mooie zaken en de verhalen van Herman Riewald; hij weet zo ongeveer over ieder item een verhaal te vertellen. Een interessant museum die alles uit de oorlog, zowel 40 – 45 als ook veel over de oorlog in Nederlands Indië laat zien.

foto:
Herman Riewald vertelt over Piet Lipperts en diens onderscheidingen – foto: Hanny ten Dolle

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.