Home / De Steeg / Inactief grondbeleid zorgt voor positief resultaat op jaarrekening

Inactief grondbeleid zorgt voor positief resultaat op jaarrekening

DE STEEG – De jaarrekening over 2011 van de gemeente Rheden eindigt met een positief resultaat van 2,1 miljoen. Een aantal incidentele meevallers heeft hiertoe geleid. “Eén van de belangrijkste oorzaken is dat we geen actief grondbeleid gevoerd hebben”, vertelt wethouder Ronald Haverkamp.

30.000 Euro van die 2,1 miljoen heeft een structureel karakter en werkt dus structureel door in de begroting. “De rest is incidenteel”, aldus de wethouder. De algemene uitkering vanuit het rijk is 320.000 euro hoger uitgevallen. Door de gunstige rentestand van leningen is er een ruimer bedrag begroot dan. Dat zorgt voor een positief bedrag van 420.000 euro. “Er wordt vier ton bespaard op riolering. Dit komt onder andere door de gunstigere aanbesteding en de verkoop van dertien watergemalen”, legt Haverkamp uit. Ook bij Wmo is minder uitgegeven dan van tevoren geraamd. “Dit komt onder meer door kleinere woningaanpassingen en een hogere bijdrage vanuit Rozendaal”, aldus de wethouder. Ook vallen de verbrandingskosten van huisval lager uit dan begroot door betere afvalscheiding. Dit levert 130.000 euro op. Daarnaast kreeg de gemeente extra inkomsten uit tijdelijke verhuur door gemeente en provincie van veertig panden in het projectgebied Traverse Dieren. Dit leverde 145.000 euro op.
“Het is gebruikelijk om een positief resultaat te besteden aan de algemene reserve”, vertelt Haverkamp. Een deel, namelijk vijf ton, gaat daar ook naartoe. Het college stelt aan de raad voor om het positieve resultaat te gebruiken om toekomstige risico’s in de bedrijfsvoering te kunnen afdekken. Ook hier is bijna vijf ton voor gereserveerd. Een ton reserveert het college voor woningbouwproject NimmerDor in Laag-Soeren en 420.000 euro voor de afkoop van opstalrechten voor clubgebouwen van voetbalverenigingen. Het gaat hierbij onder andere om het terugkopen van het clubgebouw op de grond van de voetbalvelden van Gazelle Nieuwland in Dieren, na de fusie met Erica ’76. Tot slot is de gemeente verplicht tot nabetaling aan een ex-wethouder. “Dit bedrag kan maximaal oplopen tot 250.000 euro”, zegt Haverkamp. “Door de Appa-wetgeving (Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers) en na vele juridische procedures heeft de rechter bepaald dat deze ex-wethouder recht heeft op deze nabetaling. In verband met zijn / haar privacy ga ik er niet meer over vertellen”, aldus de wethouder.
In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft Rheden relatief weinig grond in bezit. De gronden die de gemeente bezit zijn in de jaarrekening 2011 afgewaardeerd naar reële waarden. Die afwaardering is mede financieel opgevangen door de opbrengst uit verkoop van een aantal percelen op industrieterreinen, zoals De Beemd in Velp.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.