Home / Beekbergen / Vispassage geopend

Vispassage geopend

BEEKBERGEN – Vissen kunnen bij Beekbergen de Veluwe weer op. Dankzij een omlegging in de Oude Beek, met 54 treden en een vispassage, kunnen vissen het verval van 4,25 meter overbruggen en hun weg naar boven vervolgen.

De Oude Beek is in vroeger tijden juist omhoog geleid, zodat de Tullekensmolen en Ruitersmolen gebruik konden maken van het water. De papier- en graanmolen gebruikten het verval van het water om waterraden aan te drijven. Een economisch noodzakelijke ingreep, maar wel eentje die tegenwoordig niet meer in het landschap past. Het kunstmatige verval zorgde ervoor dat vissen op een onoverkomelijk obstakel stuitten.
Er is nu een omleiding gemaakt, die voor vissen wel passeerbaar is. Over een afstand van 600 meter en 54 traptreden kunnen de diertjes langzaam omhoog zwemmen, waarbij het laatste stuk genomen wordt door een zogenaamde De Wit-passage. Hier bevindt zich bovendien een punt voor waterverdeling. Deze werd woensdagmiddag officieel geopend door Nico Bredenoord, eigenaar van de Tullekensmolen. De waterverdeling kan op afstand door het Waterschap worden geregeld. Overdag stroomt er meer water bovenlangs, zodat de waterraden kunnen draaien. ’s Nachts, als de meeste vissen op reis gaan, stroomt er meer water door de vispassage. Het Waterschap gaat, als de passage eenmaal wat langer in gebruik is, het water monitoren om te kijken of er daadwerkelijk veel gebruik van wordt gemaakt.
Heemraad André Nooteboom van het Waterschap Veluwe legt het nut uit van de omlegging. “Op deze manier hebben vissen een groter gebied tot hun beschikking, wat goed is voor de uitwisseling van verschillende populaties. Tegelijkertijd is dit unieke historische terrein behouden gebleven. De twee molens hebben dan wel hun functie verloren, maar blijven zo mooi bewaard voor het nageslecht.” Nooteboom dankte de eigenaren van de grond, waaronder Bredenoord, voor hun medewerking. Bredenoord heeft oog voor de historie van zijn terrein, waarop hij recent een Ford-museum opende. Hij heeft de Tullekensmolen schitterend opgeknapt en is voornemens het verloren gegane waterrad terug te plaatsen – foto Linda Peppelman
 

Lees ook

Minister op bezoek

BEEKBERGEN – Minister van Onderwijs Arie Slob bracht vorige week een bezoek aan de tweehonderdjarige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.