Home / Doesburg / Hanzestad Radio voor Doesburg en de rest van de Wereld

Hanzestad Radio voor Doesburg en de rest van de Wereld

DOESBURG – De gemeente Doesburg heeft per 1 mei een eigen radiostation. De enthousiaste radioamateur Ben Tjepkema is druk bezig met de voorbereidingen voor Hanzestad Radio, een zender speciaal voor ‘Doesburg en de rest van de wereld.’

Toen Tjepkema en zijn vrouw enige tijd geleden een woning betrokken in Doesburg, gingen ze al gauw op zoek naar lokaal nieuws. “Ik vroeg me meteen af waarom er geen lokaal radiostation was. Officieel bedient Favoriet FM Doesburg, maar die is slecht te ontvangen. Bovendien wil ik nieuws uit mijn eigen stad, niet uit Zevenaar”, aldus Tjepkema. Als fanatiek radioamateur besloot hij dan zelf maar een zender op te zetten. Dit is niet nieuw voor hem. “Ik heb in mijn vorige woonplaats, Bemmel, een eigen station gehad en heb meegewerkt aan Huissen TV. Nu woon ik in Doesburg en ga ik me hier op storten.”
Tjepkema wil een zender opzetten die speciaal op Doesburg gericht is. Het lokale nieuws, waar hij zelf radiobulletins van maakt, krijgt hij van de site Doesburg Direct, daarnaast is er ieder uur wereldnieuws te horen. Tussendoor draait Tjepkema plaatjes, een eigen mix tussen Nederlandstalige en de Veronica Top1000. “Als ik Nederlandstalige muziek wil horen, zet ik Radio NL wel op. Het gaat erom iets nieuws te maken, waar mensen graag naar luisteren.”

Hanzestad Radio is via de website te beluisteren. Hier biedt Tjepkema twee streams aan, één met 192 kbps en een lichte stream, speciaal voor op je mobiel. “Ik wil dat mijn zender overal te beluisteren is, niet dat het stopt als je de deur uitstapt. Dan moet je wel zorgen voor een lichte stream, anders kost dat verschrikkelijk veel dataverkeer.” Voordeel van internetradio is, dat je op de hele wereld kan luisteren, leuk voor mensen die zijn verhuisd en het nieuws uit Doesburg toch in de gaten willen houden, vindt Tjepkema. Toch is het zijn streven om over enkele jaren met Favoriet FM te strijden om de Doesburgse zendmachtiging. “Het contract met Favoriet verloopt in 2016 en ik hoop dan genoeg in the picture te zijn om voor een machtiging in aanmerking te komen. Het zou mooi zijn als de winkels in de stad niet SkyRadio op hebben staan, maar hun lokale zender luisteren.”
Daar zal Tjepkema nog hard voor aan de slag moeten, want niet alleen kost het opzetten en uitzenden van een radiostation veel tijd, hij heeft ook genoeg financiën nodig. “Ik heb sponsors nodig”, vertelt hij. “En niet eens heel veel. Voor dit eerste jaar heb ik mijn spaargeld in de zender gestopt. Je moet toch de Buma betalen, webhosting en dat soort zaken. Bedrijven kunnen adverteren op mijn website of een radiospotje laten maken. Dat doe ik niet zelf, maar laat ik door een professional doen. Het hoeft allemaal helemaal niet duur te zijn, met ieder bedrag ben ik al blij.”

Hanzestad Radio is per 1 mei te beluisteren via www.hanzestadradio.eu. Tjepkema heeft er zin in en ziet de toekomst van zijn radiostation tegemoet. “Ik hoop dat mensen willen luisteren en het een kans geven. Ik heb er zelf alle vertrouwen in.”
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.