Home / Rheden / 48.000 Nieuwe containers

48.000 Nieuwe containers

RHEDEN – Alle huishoudens van de gemeente Rheden krijgen dit jaar nieuwe afvalcontainers. Nieuwe promotieborden op de vuilniswagens moeten de inwoners hierop attenderen. Wethouder Harriët Tiemens onthulde woensdag het eerste bord.

Het grootste deel van de containers is ruim twintig jaar oud en dus nodig aan vervanging toe. Daarnaast stapt Rheden over op een ander systeem van afval inzamelen: hoe groter de container, hoe groter de rekening. Huishoudens kunnen kiezen voor een grijze container van 140, 180 of 240 liter. De groene container blijft gratis. Nieuw is de container voor oud papier, die overigens nog steeds door de verenigingen zal worden ingezameld, zoals dat nu ook gebeurt.
Inwoners van Rheden krijgen zaterdag een brief op de mat waarin de procedure wordt uitgelegd. Er wordt hen een container van een bepaalde maat aangeboden, door de gemeente ingeschat op gezins- en perceelgrootte. Mocht toch liever een grotere of kleinere container hebben, een extra groene of juist geen papiercontainer, dan kan dit worden aangepast. Wie zich wel kan vinden in het voorstel, hoeft niets te doen. In de loop van de zomer worden alle containers omgeruild. Mocht de gekozen maat toch niet naar wens zijn, dan kan dit tot een maand of twee na de ruiling één keer gratis worden aangepast. Dit alles kan via www.containerwisselrheden.nl, Hier is uiteraard ook alle informatie over de hele omruilactie te vinden.

De gemeente Rheden hoopt met dit nieuwe systeem de hoeveelheid restafval te kunnen verminderen. “Hoe meer afval je scheidt, hoe minder je betaalt”, legt Harriët Tiemens uit. “Zeker met grote gezinnen is een forse besparing mogelijk. We hopen op gemiddeld 25 kilo restafval per huishouden per jaar.” Ook de invoering van de papiercontainer moet helpen bij het beter scheiden van afval. “De proef in Dieren was een groot succes. Daarnaast is het voor de vrijwilligers makkelijk om zo’n container te legen dan zware dozen oud papier te moeten tillen.”
Het is de bedoeling dat alle 48.000 containers in de gemeente Rheden dit najaar zijn vervangen. Huishoudens krijgen bericht wanneer hun container aan de beurt is. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2013. Overigens geldt dit alleen voor mensen die een eigen container hebben. Voor bewoners van hoogbouw verandert er niets.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.