Home / Bronkhorst / Zestig jaar getrouwd

Zestig jaar getrouwd

BRUMMEN – Na een druk werkzaam leven nemen Jan en Mia Jurrius – Fontein het er nu lekker van. In hun net nieuwe Brummense woning genieten ze van de rust, die ze graag laten verstoren door de komst van kinderen en kleinkinderen, hun trots.

Op 29 april is het stel alweer zestig jaar getrouwd. En hoewel de dag lang achter hen ligt, staat die hen in het geheugen gegrift. “We zouden eigenlijk op 24 april trouwen in Olburgen”, vertelt meneer Jurrius, “maar dat ging niet door vanwege het hoge water. We trouwden uiteindelijk twee dagen later voor de gemeente, op de 26e.” Op 29 april trouwde het stel voor de kerk en dat is de datum die voor hen beiden het belangrijkst is. Ook het kerkelijk huwelijk is in Olburgen voltrokken, daar woonde Mia. Jan kwam van het boerenbedrijf in Eerbeek. Ze ontmoetten elkaar op het Songfestival in Loenen en stapten enkele jaren later, in 1952, in het huwelijksbootje. “We hebben zo’n vier jaar verkering gehad, toen konden we een huisje kopen in Dieren en zijn we getrouwd.”
Jan Jurrius had inmiddels zijn eigen loonwerkersbedrijf opgestart. Waar hij eerst alleen met paarden naar de buren vertrok om op het land te werken, lukte het hem het bedrijf uit te bouwen tot een grote onderneming. Hij was de eerste in Gelderland die op een combine reed. Aan de Ambachtstraat in Dieren startte hij daarnaast met een eigen garage en benzinepomp, die later door de twee oudste zoons is overgenomen. De liefde voor paarden is echter nooit weggegaan. Het echtpaar hield ook aan de Ambachtstraat paarden en heeft vanaf eind jaren tachtig een paardenpension en fokkerij gehad in Vorden. Ook dit bedrijf is door één van de zoons overgenomen.
Met negen kinderen – vijf zoons en vier dochters – had Mia de handen wel vol. Ze heeft ze allen goed grootgebracht en de arbeidslust van de ouders op hen overgebracht. “Het zijn allemaal harde werkers, ze hielpen van kleins af aan mee op het bedrijf en in huis. We zijn er trots op hoe ze zijn opgegroeid.” Inmiddels mag het echtpaar Jurrius genieten van achttien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Daar maken ze dan ook alle tijd voor. Meneer Jurrius heeft het wat moeilijk met ouder worden, maar voelt zich gelukkig nog kiplekker. “Het is wel wennen dat we nu hier wonen, wat kleiner en zonder eigen bedrijf. Maar het went. We zijn gelukkig allebei goed gezond. Altijd geweest ook, we gingen alleen naar de dokter als er weer een kleine aankwam.”
Zondag 29 april is het feest. Dan komt het echtpaar met familie bijeen in de IJsselhoeve in Doesburg. Iedereen die het stel wil feliciteren is hier tussen 15.00 en 16.30 uur welkom.

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.