Home / Rheden / Nieuwe EHBO-ers aan het werk

Nieuwe EHBO-ers aan het werk

RHEDEN – De KNV EHBO afdeling Rheden is weer vijf gediplomeerden rijker. Vorige week werden de diploma’s uitgereikt. Kijk goed naar de foto: deze mensen kan men mogelijk aantreffen als Eerste Hulpverlener bij een van de vele evenementen in Rheden. EHBO is van groot belang. Zonder de aanwezigheid van gediplomeerde EHBO-ers mogen er geen evenementen gehouden worden. Maar ook thuis, onderweg en op het werk kan er plotseling hulp nodig zijn. Dan is het goed dat er mensen zijn die weten wat ze moeten doen en vooral ook wat ze níét moeten doen.

Alle cursisten hebben een beginnerscursus EHBO gevolgd waarbij het Oranje Kruis boekje, geschreven aan de hand van de laatste Europese richtlijnen, de leidraad is. De volgende onderwerpen kwamen tijdens de cursus aan de orde: de ‘vijf belangrijke punten’, stoornissen in de vitale functies, stoornissen in de ademhaling, bloedingen en shock, wonden, elektriciteitsletsel, kneuzingen en verstuikingen, botbreuken, letsel van mond neus en oor, oververhitting en onderkoeling, bevriezing, vergiftiging, steken en beten, en uiteraard reanimeren met het bedienen van de AED. Veel onderwerpen dus, waarop serieus gestudeerd moest worden. De examens werden afgenomen door examinatoren aangewezen door het Oranje Kruis.

Nadat een cursist dit diploma behaald heeft, is hij niet ‘klaar’. Het diploma is namelijk maar twee jaar geldig. Eerste Hulp verlenen moet iedereen bijhouden door – verplicht – te oefenen. Dat is in Rheden al ruim 75 jaar goed geregeld: er worden ongeveer zeventien herhalingsavonden per jaar gehouden. Verder zijn er speciale reanimatieavonden en lezingen door verschillende sprekers.

Bij voldoende belangstelling begint er in oktober weer een nieuwe EHBO-cursus en mogelijk ook een speciale reanimatie-AED cursus. “De lessen worden op een ontspannen manier gegeven. Ondanks dat het onderwerp heel serieus is wordt er geregeld gelachen,” belooft Ina Hooghordel.

Alle informatie op www.ehbo-rheden.nl of per mail info@ehbo-rheden.nl. Bellen met secretaris Frans Looijen mag ook op 026-4951574.

Foto:
Op de foto staan de kersverse EHBO’ers: David Meijer, Wouter van der Linden, Vera Papenburg, Tjerk Albertsma en Rens Bos; verder docent Simon van Es en cursusbegeleider Ina Hooghordel.

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.