Home / Beekbergen / Historische fietstocht tijdens Liberty Park Beekbergen

Historische fietstocht tijdens Liberty Park Beekbergen

BEEKBERGEN – Van 4 t/m 6 mei wordt in het Taxeira de Mattospark in Beekbergen de klok teruggezet naar 1945. Onder de naam ‘Liberty Park Beekbergen’ wordt een living history-evenement gehouden met als doel belangstellenden een blik terug in de tijd te gunnen. Niet alleen een stukje militaire geschiedenis, maar ook het thuisfront komt er weer tot leven. De organisatie nodigt mensen uit mee terug in de tijd te gaan.

Ed van den Brink en René Gieling van Keep Them Rolling tekenen voor de organisatie. Die club is een rijdend museum van eigenaars van authentiek militair materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. “Wij willen echter niet alleen het materiaal, de auto’s en motorfietsen, laten zien, maar ook alles wat daar omheen gebeurde. Wij willen een tijdsbeeld tonen, de geschiedenis tot leven brengen. Dat heet ‘living history’. Het nadoen van een gevechtseenheid valt meer onder ‘re-enactment’.”
In het Texeira de Mattospark zal naast het militaire deelook uitgebreid aandacht besteedt worden aan het civiele leven tijdens WO-2. Participatie van publiek en bezoekers wordt daarbij van harte toegejuicht. Van de Brink: “Mensen kunnen zich verkleden als in 1945 en dan als het ware als bezoeker deel uitmaken van het evenement, deelnemen, het ondergaan. In Engeland is dat een hele gangbare manier van het (her)beleven van geschiedenis, wij willen dat graag ook in Nederland introduceren. Verschillende groepen die meedoen in Beekbergen zijn daarin gespecialiseerd.”
Op zondag 6 mei om 10.00 uur start een fietstocht van 12 kilometer langs plekken in de omgeving die een rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De deelnemers zijn leden van de aanwezige Living History-groepen, maar ook andere mensen worden van harte uitgenodigd mee te doen. Deelname is gratis. Een antieke (jaren veertig)fiets en liefst ook kleding in stijl van de oorlogsjaren maken het plaatje daarbij compleet. Aanmelden is niet nodig. “Iedereen die zondag om 10.00 uur klaar staat, mag meerijden. We zorgen voor routes en een bezemwagen”, aldus de groep ‘Summer of 1943 – England’.

Het evenement begint op 4 mei rond 13.00 uur. Dan wordt het terrein opengesteld en kunnen belangstellenden en basisscholieren een kijkje nemen. Tussen 18.00 en 20.30 uur wordt deelgenomen aan de 4-mei herdenkingen bij het monument in het Texeira de Mattospark.
Op zaterdag 5 mei wordt deelgenomen aan de festiviteiten rond de aankomst van het bevrijdingsvuur dat vanuit Wageningen door lopers naar Beekbergen wordt gebracht. Verder is het Liberty Park de hele dag en avond te bezoeken en treedt zowel ’s middags als ’s avonds de Britse zangeres Lola Lamour op.
Op zondag 6 mei wordt vanaf 10.00 uur een fietstocht van zo’n 12 kilometer gehouden langs plekken in Beekbergen en omgeving, die tijdens de oorlog een rol hebben gespeeld.

www.libertypark-beekbergen.nl; www.summerof1943.com; www.ablecompagnie.nl

foto:
Geheel in stijl wordt op 6 mei een fietstocht gereden rond Beekbergen – foto: Wencel Meresch
 

Lees ook

Minister op bezoek

BEEKBERGEN – Minister van Onderwijs Arie Slob bracht vorige week een bezoek aan de tweehonderdjarige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.