Home / Velp / Bevrijdingsramen voor Grote Kerk door inzameling oud papier

Bevrijdingsramen voor Grote Kerk door inzameling oud papier

VELP – “We waren al een jaar aan het zoeken. En tijdens een huwelijksplechtigheid in een mooie kerk wist ik het ineens: Bevrijdingsramen!” Dick Juijn, een van de papiermeesters van de Grote Kerk in Velp, vertelt over het nieuwe doel van de 29 vrijwilligers die iedere maand oud papier inzamelen.

Van de opbrengst werden in het verleden nieuwe koperen kroonluchters aangeschaft, een passend hek voor de kerk geplaatst en het orgel gerestaureerd. Een aansprekend doel motiveert niet alleen de papiermeesters, maar ook de papierbrengers. Afgelopen maand, nadat bekend was gemaakt dat de Bevrijding van Velp in twee ramen zal worden afgebeeld in gebrandschilderd glas-in-lood, kwamen veel nieuwe mensen. Zelfs uit Dieren.

“De Grote Kerk moet nu en in de toekomst vaker gebruikt worden. Niet alleen voor de wekelijkse kerkdiensten, maar ook voor concerten, tentoonstellingen, recepties en misschien boekenmarkten”, vertelt Peter Schroeder, een andere enthousiaste papiermeester. “Het moet een gebouw zijn voor alle Velpenaren. En daarom worden de Bevrijdingsramen ook van en voor alle Velpenaren. Iedereen kan zijn of haar ideeën aan ons kenbaar maken.” Sinds vorige week liggen deelnameformulieren – een kerkraam-op-papier – bij Boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat. Tot 8 mei kan men daar schetsen, foto’s, maar ook op schrift geformuleerde ideeën inleveren. En dan begint een langdurig proces van voorstellen formuleren, ontwerpen en uitvoeren. Dat zal minstens twee jaar duren, verwachten beide heren. Ondertussen zal de pas opgerichte Stichting Bevrijdingsramen Velp, onder voorzitterschap van Gety Hengeveld-de Jong, proberen extra geld in te zamelen van zowel particulieren als van organisaties en bedrijven. Vanaf de website www.bevrijdingsramenvelp.nl kan men binnenkort heel gemakkelijk geld doneren via Internetbankieren. En zodra de Stichting goedgekeurd is als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), dan zijn giften ook fiscaal aftrekbaar.
“En”, zegt Dick Juijn, “op zaterdag 28 april staan we weer klaar bij De Grote Kerk in de Kerkstraat in Velp om heel veel oud papier in ontvangst te nemen. Want de basis voor de ramen is toch het oud papier. Het begin is er, maar er moet nog heel veel papier/geld worden binnengehaald.”

info@bevrijdingsramenvelp.nl

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.